buitenland

Le Pen: niet zomaar gratis onderwijs voor migranten

Door Emile Kossen - 08 december 2016

De Franse presidentskandidaat Marine Le Pen (Front National) wil een einde aan gratis onderwijs voor kinderen van nieuwe migranten. Er moet meer solidariteit zijn voor arme Fransen, niet voor migranten, betoogt ze.

Le Pen begon haar toespraak nog met de woorden dat ze ‘niets tegen buitenlanders’ heeft, maar zei daarna dat migranten in het vervolg niet meer zomaar hun hand moeten ophouden bij de overheid. ‘Ik zeg tegen ze: als je naar ons land komt, verwacht dan niet dat wij alles gaan regelen, dat wij jullie gaan verzorgen, dat je kinderen gratis onderwijs kunnen genieten.’

Anti-migratiestandpunten van Le Pen populair
Momenteel is in Frankrijk het onderwijs tot en met de middelbare school gratis. Onduidelijk is of Le Pen met haar uitspraken bedoelt dat ook financiële steun aan migrantenkinderen op hoger onderwijs moet worden ingeperkt. De presidentskandidaat zei alleen dat ‘het speelkwartier voorbij is’. Zomaar het recht op onderwijs inperken, kan niet: dat staat namelijk beschreven in de Franse grondwet.

Le Pen en haar Front National zijn met een anti-immigratieplatform steeds populairder geworden in Frankrijk. Volgens de peilingen zal ze gemakkelijk de tweede ronde van de verkiezingen (op 7 mei 2017) zal halen, waar ze het naar verwachting moet opnemen tegen de Republikeinse kandidaat, François Fillon.

Hij is ook fel gekant tegen immigratie en de islam, en dus werd verwacht dat Le Pen zich meer zou gaan richten op een sociaal-economisch verhaal dat linkse kiezers aanspreekt. In haar speech donderdag riep ze in elk geval op tot ‘meer solidariteit’ voor de armste Fransen, maar daar ging ze verder niet op in.

Socialisten gaan het nog wel proberen
De socialisten houden in januari nog voorverkiezingen, waar onder andere oud-premier Manuel Valls aan mee doet. In de peilingen lijkt elke socialistische kandidaat bij voorbaat kansloos, deels een gevolg van het presidentschap van François Hollande. Die besloot zich vorige week niet herkiesbaar te stellen.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.