buitenland

‘Ongepast’: May haalt uit naar Kerry om felle Israël-speech

Door Elif Isitman - 30 december 2016

Een opmerkelijke actie van de Britse regering. In een ongewoon scherpe uitspraak haalt de Britse premier Theresa May uit naar de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry, die de regering van de Israëlische premier Benjamin Netanyahu eerder de ‘meest rechtse partij in de geschiedenis van Israël’ noemde.

De Britten wijzen dat statement af.

Ophef om VN-resolutie

Nadat de Amerikaanse president Barack Obama weigerde een veto uit te spreken voor een resolutie in de VN-Veiligheidsraad waarin Israël wordt opgeroepen om te stoppen met het bouwen van nederzettingen in de Palestijnse gebieden, reageerde Netanyahu furieus. Kerry, die de regering van Netanyahu er vaker van betichtte ‘de meest rechtse ooit’ te zijn, verweerde zich vervolgens in de vermoedelijke laatste speech van zijn ambtstermijn.

Israël zou de hoop op vrede in het Midden-Oosten op het spel zetten, aldus de Amerikaanse minister. Netanyahu reageerde daarop met de verklaring dat Kerry ‘geobsedeerd is met nederzettingen’ en niet zou weten waar de oorsprong van het conflict met de Palestijnen ligt: ‘De Palestijnen tolereren geen Israëlische staat, waar de grenzen ook mogen liggen’. De Amerikanen onthielden zich van stemming bij de behandeling van de resolutie.

Nederzettingen niet het enige probleem

Terwijl de Britten ook voor de door Israël niet te verkroppen resolutie hebben gestemd, laat een woordvoerder van May vrijdag wel weten dat het ‘duidelijk moet zijn dat de nederzettingen lang niet het enige probleem zijn in het conflict’. Bovendien heeft Israël al veel te lang moeten kampen met een terreurdreiging, en een nadruk op alleen de nederzettingen is niet een goede manier om vrede tussen de Israëliërs en Palestijnen te bewerkstellingen, vindt May.

Vooral de bewering van Kerry dat de regering van Netanyahu de ‘meest rechtse regering in de geschiedenis van Israël, met een agenda die wordt gedreven door zijn meest extreme elementen’ zou zijn, schoot May in het verkeerde keelgat. ‘We geloven niet dat het gepast is om de compositie van een democratisch gekozen regering van een bondgenoot aan te vallen,’ aldus de woordvoerder van May in reactie op de speech van Kerry.

Het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken heeft inmiddels al op de uitlatingen van het kantoor van May gereageerd. Met verbazing: de uitspraken van Kerry zijn namelijk in lijn met het beleid van de Britten, aldus Amerika.

Het lijkt erop alsof May hiermee een wit voetje wil halen bij president-elect Donald Trump, die 20 januari zijn intrek neemt in het Witte Huis, en die zich openlijk uit heeft gesproken ten faveure van Israël. De relatie tussen Trump en May heeft een moeizame start gehad, toen Trump na zijn overwinning met negen wereldleiders sprak alvorens zich door May te laten feliciteren.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.