buitenland

Moddergooien Oostenrijk: wie wordt volgende president?

Door Emile Kossen - 02 december 2016

De twee Oostenrijkse presidentskandidaten hebben in een laatste tv-debat er alles aan gedaan om de ander zwart te maken. De strijd tussen Norbert Hofer (FPÖ) en Alexander Van der Bellen (onafhankelijk) blijft spannend tot het laatste moment.

Aankomende zondag gaan de Oostenrijkers voor de derde maal in een jaar tijd naar de stembus om een nieuwe president te kiezen. De oorspronkelijke finaleronde, afgelopen mei, werd nipt gewonnen door Van Der Bellen, maar de uitslag werd ongeldig verklaard door verdachte praktijken bij het tellen van de stemmen.

De race tussen de linkse, onafhankelijke Van der Bellen (72) en de rechtse FPÖ’er Hofer (45) belooft ook ditmaal uiterst spannend te worden, zo laten de peilingen zien. Het laatste tv-debat donderdagavond was voor beide kandidaten een kans om zich te onderscheiden, maar liep uit op een verbale vechtpartij.

Nazi-beschuldigingen spelen rol in verkiezingen
De twee kandidaten zeiden allebei te balen van de negatieve campagne, maar gingen daar zelf doodleuk mee door. Van der Bellen liet een foto zien van zijn overleden vader, die vorige week door een medewerker van Hofer beschuldigd werd van banden met de nazi’s. Hofer distantieerde zich niet van die actie, maar ging zelf in de aanval door te wijzen op een Groen parlementslid dat hem uitmaakte voor nazi.

Tijdens grote delen van het debat kwamen Van der Bellen en Hofer niet verder dan elkaar uit te maken voor leugenaar. Hofer beweerde dat zijn concurrent vroeger een communist was, en beschuldigde Van der Bellen ervan een spion te zijn geweest voor de Sovjet-Unie. ‘Dit is het gemeenste wat ik lange tijd heb gemaakt: dit is belachelijk,’ reageerde Van der Bellen.

‘U liegt. Nee, u liegt!’
Toen Van der Bellen daarna zei dat Oostenrijk zich met ‘president Hofer’ uit de Europese Unie zou terugtrekken was het aan Hofer om zich te verdedigen. ‘Wat een leugens,’ reageerde Hofer, die echter wel steevast kritisch is over de EU.

De kandidaten waren het over vrijwel niets eens, behalve dat ze beiden het huis van Hitler zouden laten slopen. Hofer verwacht dat Donald Trump een positief effect zal hebben op Amerika, Van der Bellen noemde hem een seksist. Hofer is fel tegen een beleid waarbij de grenzen worden geopend voor meer immigranten, zijn tegenstander roept op tot ‘een liberaal, kosmopolitisch Oostenrijk’. De Oostenrijkse kiezers mogen zondag bepalen welk toekomstbeeld zij het liefst hebben.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.