buitenland

Fotojournalist legt moord ambassadeur vast: ‘Deed mijn werk’

20 december 2016

Het zou op voorhand een routinematig klusje worden voor fotograaf Burhan Ozbilici: de opening van een fototentoonstelling over Rusland, opgeluisterd door de ambassadeur van dat land, Andrei Karlov. Maar plotseling kreeg de bijeenkomst in Ankara een dramatische wending.

Voor de ogen van de fotograaf en andere aanwezigen werd Karlov tijdens zijn speech in koelen bloede vermoord.

Iedereen rende in paniek weg, behalve de fotograaf

‘Toen een man plotseling zijn geweer trok, dacht ik dat hier iets theatraals aan de gang was. Maar dat bleek het helemaal niet te zijn. Een moment later lag de Russische ambassadeur met zijn armen wijd op de grond, terwijl de aanvaller met zijn geweer op ons gericht allerlei leuzen schreeuwde,’ aldus fotojournalist Ozbilici.

Gasten renden in paniek naar plekken om te schuilen voor de in het rondvliegende kogels. Ze doken achter pilaren en onder de tafel. Ozbilici zegt wel degelijk bang te zijn geweest, maar kon zich uiteindelijk toch vermannen en zijn foto’s schieten. ‘Ik bleef mijn werk doen.’

Geprezen om zijn moed

Ozbilici zegt alleen maar naar de opening te zijn gegaan omdat het op zijn route op weg naar huis lag. Toen ik binnenkwam, waren de speeches al begonnen. Toen Karlov aan zijn toespraak begon, ging ik dichterbij staan om foto’s te maken. Ik dacht dat de beelden wel van pas zouden komen in toekomstige verhalen over de relatie tussen Turkije en Rusland.’

De fotograaf weet nog hoe rustig de ambassadeur het publiek toesprak. Even later was de 62-jarige diplomaat dood nadat zeker acht kogels zijn lichaam via de rug waren binnengedrongen. De foto’s die Ozbilici van de brute moord schoot, gingen al snel viral. Op sociale media wordt de moed van de fotograaf geprezen.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Russisch team gaat onderzoek doen

De dader, geïdentificeerd als de 22-jarige politieagent Mevlut Mert Altıntaş, werd na zijn daad, waarbij onder meer Allahu Akbar en over vergelding voor Aleppo schreeuwde, doodgeschoten.  De moeder, vader, zus en twee andere verwanten van Altıntaş zijn dinsdag opgepakt, evenals zijn huisgenoot. De aanslagpleger stond tijdens de speech als een bodyguard naast de ambassadeur, om later toe te slaan. Altıntaş kwam volgens Hurriyet binnen door zijn politiepas te laten zien.

Een Russisch team arriveert vandaag in Ankara om verder onderzoek te doen naar de aanslag op Karlov. Ook komen vertegenwoordigers van Rusland, Turkije en Iran in Moskou om de oorlog in Syrië te bespreken.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.