buitenland

Obama: ‘Meer aanslagen als we islam als vijand zien’

Door Bauke Schram - 08 december 2016

De Amerikaanse president Barack Obama wil islam als religie niet verbinden aan terroristengroepen. Sterker nog, als de Verenigde Staten de oorlog verklaren aan de islam, zouden jihadisten nog meer aanslagen plegen op Amerikaanse bodem.

Obama maakte gebruik van zijn laatste speech als president over nationale veiligheid tegenover militairen van het Amerikaanse leger om te waarschuwen voor het gevaar dat ‘het stigmatiseren van moslims’ met zich meebrengt. Als men daar niet voor waakt, ‘verliest Amerika het zicht op de basisprincipes die we beweren te verdedigen’.

Geen oorlog tussen islam en Amerika

‘Als we doen alsof dit een oorlog is tussen de Verenigde Staten en islam, zullen we meer Amerikanen aan terroristische aanslagen verliezen,’ zei de president in de toespraak, iets meer dan een maand voordat hij zal worden opgevolgd door Donald Trump. ‘We vechten tegen terroristen die beweren namens de islam te strijden, maar ze spreken niet voor meer dan een miljard moslims in de wereld.’

Zeker moslims die trots zijn op hun vaderland en voor het Amerikaanse leger werken, moeten worden beschermd tegen discriminatie. Obama gaf blijk van zijn angst voor de manier waarop moslims zullen worden behandeld tijdens het presidentschap van president-elect Trump.

‘Amerika is echt geen plek waar bepaalde burgers onder strenger toezicht worden geplaatst of een speciale identiteitskaart bij zich moeten dragen om te bewijzen dat ze niet de vijand zijn en “ons” bespioneren.’

Laatste woorden van bevelhebber Obama

Obama onderstreepte dat het niet zomaar was dat hij aan dit onderwerp zijn ‘laatste woorden als opperbevelhebber’ wijdde. ‘Dit is geen land waar we religieuze testen doen, in ruil voor vrijheid.’

Op 20 januari wordt Trump geïnaugureerd in Washington. De president-elect heeft tijdens de campagne fel uitgehaald naar Obama, die altijd heeft geweigerd de aanslagen, in bijvoorbeeld Orlando, als islamitische terreur aan te duiden. Ook heeft de Republikein beloofd een ‘compleet en onvoorwaardelijk verbod’ in te voeren op moslimimmigratie.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.