buitenland

Obama: ‘Ik had ook deze verkiezingen kunnen winnen’

Door Elif Isitman - 26 december 2016

De Amerikaanse president Barack Obama is ervan overtuigd dat Amerikanen nog steeds achter hem staan. Volgens hem had hij deze verkiezingen kunnen winnen, als hij mee had mogen doen.

‘Ik weet zeker dat als ik me weer kandidaat had gesteld en het goed had kunnen formuleren, een meerderheid van de Amerikanen er achter zou staan,’ zegt Obama in een interview met CNN.

Democraten negeerden deel van het volk

Hij sprak naar eigen zeggen met allerlei mensen uit het land, ‘ook mensen die het niet met me eens zijn’, en die zouden zijn visie steunen. Hij spreekt zich uit over de zege van de nieuwbakken president-elect Donald Trump. ‘De waarheid is dat de meerderheid van de Amerikanen wel achter een Verenigde Staten staat dat tolerant en divers is, en vol zit met energie en dynamiek,’ aldus Obama.

Wel geeft hij toe dat de Democraten ‘hele segmenten van de kiesgerechtigde bevolking’ heeft genegeerd, waardoor Trump volgens hem heeft gewonnen. Obama impliceert dat Hillary Clinton er niet in is geslaagd kiezers aan te spreken die nog niet hebben kunnen profiteren van economische groei. Wel is hij van mening dat Hillary Clinton het ‘wonderbaarlijk goed’ heeft gedaan ‘onder hele harde omstandigheden, en zegt hij dat de media haar slecht behandeld hebben, vanwege de grootschalige berichtgeving over haar e-mailschandaal.

Bovendien vindt hij dat de Democraten er niet in zijn geslaagd om zich te richten op het ‘emotionele aspect’ van de verkiezingen, maar zich teveel op ‘droog beleid’ hebben gefocust.

Trump is het, niet geheel onverwachts, niet eens met Obama.

Niet terugtrekken uit publiek debat

De huidige president verlaat op 20 januari het Witte Huis, waarna Trump daar zijn intrek neemt.  Obama zal zich echter naar eigen zeggen niet terugtrekken uit het publieke debat.

De eerste periode na zijn vertrek richt hij zich op het schrijven van een boek. De familie Obama blijft in Washington wonen, in ieder geval tot zijn dochters de middelbare school hebben afgemaakt.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.