buitenland

Obama: ‘Maatregelen na Russische inmenging verkiezingen’

Door Bauke Schram - 16 december 2016

De Amerikaanse president Barack Obama is van plan Rusland hard aan te pakken, vanwege de beschuldigingen dat het land zich zou hebben bemoeid met de Amerikaanse verkiezingen. Een aantal Democraten denkt dat de Russen invloed hebben gehad op de uitslag.

Dat kan niet ongestraft blijven, stelt Obama. ‘Er kan geen twijfel over bestaan dat wij maatregelen moeten nemen als een buitenlandse overheid tracht onze verkiezingen te beïnvloeden,’ zegt Obama tegen de Amerikaanse radiozender NPR.

Obama heeft Poetin zelf gesproken

De Verenigde Staten zullen ingrijpen ‘wanneer en waar het ons uitkomt’. ‘Bepaalde dingen kunnen we van te voren aankondigen, andere niet.’ Wel is volgens Obama zeker dat de Russische president Vladimir Poetin op de hoogte is: ‘Ik heb hem zelf verteld hoe ik erover denk.’

Bronnen binnen de Amerikaanse veiligheidsdiensten verdenken Poetin er met een ‘hoge mate van zekerheid’ van zich persoonlijk te hebben gemengd in de hack, waardoor bestanden van de Democratische partij naar buiten zijn gekomen.

Een aantal vertrouwelijke mails van het campagneteam van Hillary Clinton en de democraten, zijn online gezet. Poetin zelf zou tips en aanwijzingen hebben gegeven over het publiceren van het gehackte materiaal. Volgens de Democraten weten de Russen dat ze meer gebaat zijn bij ‘president Trump’.

‘Hacks konden alleen uitgevoerd met goedkeuring Poetin’

Trump neemt CIA en Democraten op de korrel om ‘Russische hack’2016-12-10 00:00:00 BALTIMORE, MD - DECEMBER 10: President-elect Donald Trump meets with cadets from the Military academies prior to the game between the Navy Midshipmen and the Army Black Nights at M&T Bank Stadium on December 10, 2016 in Baltimore, Maryland. . Trump has been holding rallies nationwide prior to his inauguration in January. Aaron P. Bernstein/Getty Images/AFP == FOR NEWSPAPERS, INTERNET, TELCOS & TELEVISION USE ONLY ==

Die informatie hebben de officieren naar eigen zeggen gekregen van ‘diplomatieke bronnen en spionnen van Amerikaanse bondgenoten’. Zeker is dat de Russen achter de hack zaten, wat betekent dat Poetin zelf betrokken was, omdat de hacks volgens bijvoorbeeld de persvoorlichter van Obama ‘alleen door de meest hooggeplaatste ambtenaren in Rusland konden worden goedgekeurd’.

Het Kremlin heeft de beschuldigingen ontkend: ‘Onzin.’ Ook het team van de president-elect Donald Trump geeft aan dat er ‘geen sprake is van bewijs’. ‘De verkiezingen zijn al een lange tijd afgelopen, en Trump heeft een van de grootste overwinningen ooit behaald. Het is tijd om je erbij neer te leggen. Let’s make America great again!’

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.