buitenland

Netanyahu furieus: Amerika laat VN wegkomen met ‘anti-Israël resolutie’

Door Elif Isitman - 24 december 2016

De Veiligheidsraad van de Verenigde Naties heeft vrijdag de resolutie aanvaard waarin Israël  wordt gevraagd te stoppen met het bouwen van nederzettingen in de Palestijnse gebieden. De afgevaardigde van de Verenigde Staten onthield zich van stemmen, een klap in het gezicht van Israël.

De Israëliërs lobbyden tot op het laatste moment voor een Amerikaans veto. De resolutie ‘weerspiegelt de feiten ter plaatse en is verenigbaar met Amerikaans beleid,’ aldus VN-ambassadeur Samantha Power naderhand.

Druk van Trump

Ook de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry vindt dat ‘aanmoedigen en doorgaan met koloniseren terecht is afgekeurd’.

Nieuw-Zeeland, Maleisië, Venezuela en Senegal eisten dat de Raad toch zou stemmen over de resolutie nadat indiener Egypte die donderdag onder druk van de aanstaande president Donald Trump had ingetrokken. Veertien van de vijftien leden stemden voor.

Israël en Trump drongen eerder bij de Verenigde Staten aan om gebruik te maken van het vetorecht, iets wat dit keer niet gebeurde, ondanks het feit dat Amerika traditiegetrouw een bondgenoot is van Israël. Het is voor het eerst in bijna acht jaar dat de VN-Veiligheidsraad een resolutie aanneemt over Israël en de Palestijnen. Trump reageerde via Twitter op het ‘VN-ding’, met de mededeling dat het ‘allemaal anders’ wordt na 20 januari, wanneer hij wordt geïnaugureerd als president.

<script>” title=”<script>

Ook Republikeinen woedend

Er kwamen boze reacties van Republikeinse zijde. ‘Schandalig’ en ‘een klap voor de vrede’, volgens Paul Ryan, de Republikeinse voorzitter van het Huis voor Afgevaardigden. Senator Lindsey Graham stelde dat het buitenlandbeleid van Obama ‘van naïef en dom naar botweg roekeloos' is gegaan.

Israël voelde zich zwaar in de steek gelaten en heeft de hoop nu gevestigd op Trump. ‘De regering van Obama heeft niet alleen nagelaten Israël te beschermen tegen deze bendevorming in de VN, ze spande er achter de schermen mee samen', aldus premier Benjamin Netanyahu, die ook aangeeft dat Israël niet van plan is zich er aan te houden.

De Israëlische minister van Energie Yuval Steinitz benadrukte dat de resolutie ‘niet tegen nederzettingen is, maar tegen Israël, tegen het joodse volk en de joodse staat. Vanavond hebben de Verenigde Staten hun enige vriend in het Midden-Oosten in de steek gelaten’.

De vice-veiligheidsadviseur van de Amerikaanse president Barack Obama, Ben Rhodes ontkende naderhand dat de onthouding van Amerika bij de stemming een steek onder water was naar Netanyahu. ‘Het beleid van de VS is al decennialang gekant tegen de nederzettingen. De reden dat we deze stap hebben genomen is omdat we de afgelopen jaren een versnelling in de groei van de nederzettingen hebben gezien. Als deze trend zich doorzet wordt de tweestatenoplossing onmogelijk’, zei Rhodes. De Amerikaanse stemming wordt als laatste sneer van Obama ervaren.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.