buitenland

Oostenrijk richt zich op treinen uit Italië in strijd tegen migratie

Door Elif Isitman - 17 december 2016

De Oostenrijkse politie doorzoekt vanaf nu vrachttreinen die ’s avonds laat vanuit Italië binnenkomen. Het is een nieuwe maatregel in de strijd tegen illegale immigratie.

Twee verstekelingen overleden eerder deze maand in een vrachttrein in Tirol. Het ging om een man en een vrouw uit Eritrea, die verdrukt werden in een vrachttrein die vrachtwagens vervoerde. Sinds het begin van november, onderschepte de Oostenrijkse politie zo’n 90 migranten die vanuit Tirol als verstekeling in een trein Duitsland wilden bereiken, meldt persbureau Reuters.

Lage temperatuur

Het gaat in de meeste gevallen om vrachttreinen die vanuit Italië via de Alpen naar Duitsland rijden. In augustus vorig jaar troffen de Oostenrijkse autoriteiten 71 dode migranten aan in een vrachtwagen, en ze vrezen meer van dit soort gevallen. De nieuwe maatregel wordt vanaf deze week toegepast.

Het gaat om alle goederentreinen uit Italië die tussen 10 uur ’s avonds en 6 uur ’s ochtends via het stadje Steinach het land binnenkomen. De temperatuur speelt ook mee: waarschijnlijk waren de eerder genoemde Eritreeërs al bewusteloos  door de extreme kou die in dit soort treinen heerst.

Balkan-route en migratiedeal

Oostenrijk speelde een vitale rol in het sluiten van de Balkan-route, die vorig jaar door veel migranten gebruikt werd om naar West-Europa te komen. De combinatie van het afsluiten van de Balkan-route met de deal die de Europese Unie eerder met Turkije sloot, is de migratiestroom vanuit het oosten vrijwel opgedroogd. Dat betekent wel dat veel migranten ervoor kiezen om via de Middellandse Zee naar Italië te reizen, en vanaf daar hun reis naar Noord- en West-Europa te vervolgen.

Het Oostenrijkse ministerie van Binnenlandse Zaken schat dat er per dag zo’n 100 tot 150 illegale migranten in het Alpenland worden opgepakt. De meerderheid daarvan wordt aangetroffen in passagierstreinen en goederentreinen.

 

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.