buitenland

Pijnlijke nederlaag voor Assad: Palmyra weer in handen IS

Door Bauke Schram - 12 december 2016

Palmyra is weer in handen van Islamitische Staat (IS). Ondanks Russische bombardementen op leden van IS, die Palmyra waren binnengedrongen, werd de historische stad toch heroverd door de terroristische groep.

In eerste instantie claimde IS al de overwinning op Palmyra, maar de jihadistengroep kreeg nog te kampen met Russische bommen. Het Syrische leger heeft zich officieel teruggetrokken.

Verrassingsoffensief

Sinds mei 2015 was de ‘Stad van Duizend Zuilen’, bekend om de ruïnes van Romeinse tempels, torens en andere gebouwen, in handen van IS. In maart dit jaar werd Palmyra heroverd, hoewel de jihadisten enorme schade hadden aangericht.

Dit weekend had IS een verrassingsoffensief voorbereid. Na teruggedrongen te worden door bombardementen, konden de jihadisten zondag het Syrische leger toch onder de voet lopen, en de macht overnemen in Palmyra.

Voor het Syrische leger gaat het om een pijnlijke nederlaag: in maart was de herovering van Palmyra door de troepen van de Syrische president Bashar al-Assad symbolisch belangrijk en de afgelopen maanden is IS juist verdreven uit een aantal strategisch belangrijke steden, zowel in Irak als in Syrië. Vooralsnog richt het Syrische leger zich vooral op de strijd in Aleppo, waar de troepen van Assad het opnemen tegen een aantal rebellengroeperingen.

‘NAVO betrokken’

Volgens het Syrische parlementslid Fares Shehabi heeft de NAVO overigens alles te maken met de herovering van de monumentenstad. Het zou een poging zijn het Syrische regeringsleger af te leiden, beweert hij op Twitter. ‘Alweer is de betrokkenheid van de NAVO bij het offensief van IS op Palmyra overduidelijk! Niets kan de complete bevrijding van Aleppo vertragen.’

Palmyra is tevens een strategisch belangrijke stad voor zowel het Syrische leger als de terroristen van IS: de stad is  omringd door een aantal grote olievelden. IS leek de afgelopen maanden noodlijdend, en de val van het ‘kalifaat’ leek onvermijdelijk en dichtbij, maar de groep blijkt nu toch nog gebieden te kunnen winnen.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.