buitenland

May fluit Johnson terug: kritiek op Saudi-Arabië mag niet

Door Tom Reijner - 08 december 2016

De Britse minister van Buitenlandse Zaken Boris Johnson heeft scherpe kritiek geuit op Saudi-Arabië vanwege de proxy-oorlogen die het voert in het Midden-Oosten, en vanwege het ‘misbruiken van de islam voor macht’. Tegen het zere been van premier Theresa May, die net terugkeerde uit de Golfregio.

Johnson heeft geheel op eigen titel gesproken, zegt een woordvoerder van May. De uitspraken die de minister van Buitenlandse Zaken doet over bijvoorbeeld de Saudiërs zijn ‘niet de officiële positie van de Britse regering’. De kritiek van haar minister komt op een uiterst ongelegen moment. Ze is namelijk net teruggekeerd na een (economisch lucratief) staatsbezoek aan oliestaat Bahrein. May zat rond de tafel met leden van de Bahreinse en Saudische koninklijke familie en politieke prominenten uit de Verenigde Arabische Emiraten, Qatar en Oman.

Veel burgerdoden door Saudische acties

May sprak zelfs haar steun uit voor de Saudische militaire ingreep in en boven Jemen – een operatie die tot dusver alleen maar tot heel veel burgerdoden heeft geleid en de vernietiging van cultureel erfgoed. De Saudische luchtacties hebben niet gezorgd voor maar een begin van een vredesoplossing. Volgens de BBC is de Britse regering ervan overtuigd dat met de steun aan Saudi-Arabië vrede in Jemen dichterbij komt.

Steun moet er tevens voor zorgen dat Jemen geen failed state wordt, oftewel een ‘mislukte staat’ als Somalië. In het armste land van de Arabische Golfregio vechten de sjiitische Houthi-rebellen (met hulp van Iran) tegen troepen van de wettelijk gekozen regering, die op hun beurt worden geholpen door het soennitische Saudi-Arabië. Het is chaos troef in het land, want ook Al-Qa’ida en Islamitische Staat zijn aanwezig – en plegen aanslagen.

Clash is koren op de molen van de oppositie

Johnson laakt de kwalijke rol die Saudi-Arabië speelt.  Hij zegt weinig te zien in politici die de touwtjes in handen hebben in Iran en Saudi-Arabië: ‘Er is geen sprake van leiderschap. Er zijn politici die hun eigen religie verdraaien en misbruiken en gebruik maken van de verschillen tussen stromingen om hun eigen politieke denkbeelden te promoten.’

Zo creëren de Golfstaten volgens Johnson – een van de voormalige aanjagers in het Brexit-kamp – proxy-oorlogen, en ontstaan de grootste problemen in Golfstaten. De clash binnen de regering is koren op de molen van de oppositie. Schaduw-minister van Buitenlandse Zaken van Labour, Emily Thornberry, beschuldigt de regering van een hypocriete houding.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.