buitenland

Rebellen in oost-Aleppo smeken tevergeefs om wapenstilstand

Door Elif Isitman - 07 december 2016

De rebellen in het oosten van Aleppo hebben het Syrische regeringsleger en zijn Russische bondgenoten woensdag om een wapenstilstand gevraagd. De troepen van de Syrische president Bashar al-Assad eisen echter nog steeds dat de rebellen zich terugtrekken.

Het Syrische regeringsleger is hard op weg om ook het oosten van Aleppo, een rebellenbolwerk, in handen te krijgen, meldt persbureau Reuters. Mocht dat lukken, dan is vrijwel de gehele stad heroverd.

Rusland en Assad niet happig op wapenstilstand

Rebellenmilities lieten woensdag een verklaring uitgaan waarin wordt opgeroepen tot een staakt-het-vuren. De verklaring rept echter niet over het eventuele terugtrekken van rebellenstrijders uit het oosten van Aleppo, een harde eis van de Syrische regering. Syrië en Rusland zeggen pas over een wapenstilstand te willen nadenken wanneer dat gebeurt.

De burgers die nog vastzitten in dat deel van de stad, zouden steeds verder in het nauw komen te zitten. Zo is er een dringend tekort aan water en voedsel.

Dinsdag wisten de troepen van Assad de Oude Stad van Aleppo te heroveren op rebellenmilities, volgens het Syrische Observatorium voor de Mensenrechten. De rebellen verloren in het oosten van de stad, het deel van Aleppo waar het nu vooral om gaat, in de afgelopen 10 dagen zo’n 75 procent van hun gebied.

Veilige corridor

De Russische regering sprak woensdag hoopvolle woorden voor de rebellen, die door Amerika worden gesteund. Rusland zou met de Amerikanen onderhandelen over een deal waarbij de rebellen Aleppo veilig kunnen verlaten, als zij zich overgeven. Rusland en de Syrische regering hebben de rebellen keer op keer opgeroepen het gebied te verlaten, maar tot nu tevergeefs.

De Russische minister van Buitenlandse Zaken Sergej Lavrov praat woensdag opnieuw met zijn Amerikaanse collega John Kerry. Waarschijnlijk wordt daarbij ook opnieuw onderhandeld over een veilige corridor waardoor de rebellen uit Aleppo kunnen ontsnappen. Volgens bronnen binnen rebellenmilities zijn de rebellen teleurgesteld in de Amerikaanse houding sinds de verkiezing van Trump. ‘De Russen willen onze strijders eruit hebben, en de Amerikanen coördineren dat,’ luidt het verwijt.

Volgens woordvoerder Dmitry Peskov van het Kremlin hebben tot nog toe maar zeer weinig rebellen Aleppo verlaten. De Russische regering en Assad zien hen als ‘terroristen’ en dreigden al eerder dat alle rebellen die in Aleppo blijven als zodanig zullen worden behandeld.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.