buitenland

‘Golfstaten investeren miljoenen in uitbreiding salafisme in Europa’

Door Bauke Schram - 13 december 2016

De salafistische gemeenschap in Duitsland wordt voornamelijk gefinancierd door Saudi-Arabië en andere Golfstaten, zoals Kuweit en Qatar. Uit onderzoek blijkt dat de Duitse regering bang is dat steeds meer asielzoekers en migranten zich zullen bekeren tot het salafisme.

Een groot deel van de gemeenschap is tevens ‘gewelddadig’ volgens de Duitse regering. Dat meldt de Sueddeutsche Zeitung op basis van eigen onderzoek. Uit informatie van de geheime dienst, in handen van de krant, blijkt dat het detacheren van predikers, net als de bouw van moskeeën en het organiseren van trainingskampen voor imams, uit deze landen wordt gefinancierd.

Een aantal salafistische organisaties wordt onderzocht door de regering en de geheime dienst, vanwege de invloed vanuit Saudi-Arabië, Qatar en Koeweit. Op het moment zijn 10.000 salafisten in beeld bij de geheime dienst, en de autoriteiten zijn bang dat de gemeenschap duizenden asielzoekers zal radicaliseren.

‘Geen onderscheid normaal en jihadistisch salafisme’

Organisaties als de Revival of Islamic Heritage Society, die wordt gefinancierd door Koeweit, houden zich bezig met miljoenenplannen om het salafisme, een zeer conservatieve stroming binnen de islam, uit te breiden. De stichting werd in 2008 verboden in de Verenigde Staten door vermeende financiële steun aan terroristische organisaties.

Het grootste probleem is dat deze organisaties ‘geen onderscheid maken tussen normaal en jihadistisch salafisme’. De organisaties doen op papier afstand van terroristische groepen, maar blijken in veel gevallen via allerlei geldstromen ook verbonden aan militaire groeperingen.

Daarnaast bestaat er volgens de Duitse geheime dienst een ambitieus plan om de macht en de omvang van de salafistische gemeenschap in Europa verder uit te breiden. De Duitse geheime dienst probeert vooral de invloed van Saudi-Arabië met man en macht te bestrijden, maar vooralsnog tevergeefs.

Hoe groot is het probleem in Nederland?

Ook in Nederland is veel commotie rondom de buitenlandse financiering van onder meer salafistische organisaties. Een groot deel van deze groepen zou geld ontvangen uit Saudi-Arabië, Koeweit en Qatar, die daarmee ‘invloed kopen’ bij Nederlandse religieuze organisaties.

De Tweede Kamer voerde al maandenlang de druk op het kabinet op om deze geldschieters aan te pakken. Begin december gaf minister Lodewijk Asscher van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (PvdA) eindelijk aan dat hij meer transparantie eist van religieuze organisaties, die moeten aangeven door wie zij worden gefinancierd.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.