buitenland

Sneuvelt ook dit bestand door dreigement Syrische rebellen?

Door Tom Reijner - 31 december 2016

Syrische rebellengroepen hebben zaterdag gezegd dat ze het bestand nietig verklaren als regeringstroepen en hun bondgenoten niet ophouden met het schenden van het staakt-het-vuren.

‘Herhaaldelijke schendingen door het regime met bombardementen en aanvallen op gebieden die onder controle staan van oppositie zullen het bestand nietig en ongeldig maken, is te lezen in een schriftelijke verklaring van enkele rebellengroepen, meldt Reuters.

Als het geweld door toedoen van de Syrische president Bashar al-Assad niet wordt gestopt, is dit bestand van generlei waarde, zeggen de rebellen – een bont gezelschap van islamisten en andere tegenstanders van het regime in Damascus.

Nog altijd gevechten gemeld

In sommige gebieden zijn de gevechten en luchtaanvallen gewoon doorgegaan, sinds donderdagavond 23.00 Nederlandse tijd een wapenstilstand van kracht werd.

Er zouden volgens de BBC, op basis van het eenkoppige Syrische Observatorium voor de Mensenrechten, gevechten zijn gemeld in de noordelijke provincie Hama. Voorts zou rebellenbolwerk Wadi Barada bij de hoofdstad Damascus zijn gebombardeerd. Het Syrische regeringsleger ontkent de aantijgingen.

Lijnrecht tegenover elkaar

Rusland en Turkije, twee grote spelers in en rond het Syrische conflict, spraken dat af. Dat was niet vanzelfsprekend. De Russen en Turken staan lijnrecht tegenover elkaar, aangezien Moskou een loyale bondgenoot is van Assad, en de Turken juist zijn tegenstanders steunen.

De Syrische dictator moet verdwijnen, was heel lang het duidelijke geluid uit Ankara. De Verenigde Staten, die de anti-IS-coalitie vanuit de lucht leiden, werden uit het overleg gehouden. Islamitische Staat, oftewel IS, maakt geen deel uit van het akkoord.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.