buitenland

Trump belooft Israël: na 20 januari wordt alles anders

Door Elif Isitman - 28 december 2016

De aankomende president Donald Trump heeft donderdag nog een keer geprobeerd Israël een hart onder de riem te steken. Hij maakt Israël duidelijk dat het land van hem een stuk meer ruimte zal krijgen dan van zijn voorganger Barack Obama.

Trump leverde forse kritiek op de VN-resolutie die afgelopen vrijdag werd aangenomen, waarin Israël wordt opgeroepen te stoppen met het bouwen van nederzettingen in de Palestijnse gebieden.

De resolutie werd vrijdag door 14 van de 15 landen goedgekeurd. Amerika, normaliter een bondgenoot van Israël, onthield zich van stemming. Israël en Trump lobbyden tot op het laatste moment tevergeefs voor een veto. Als straf besloot Israël de financiële bijdragen aan een reeks VN-instellingen op te schorten.

‘Stay strong’

‘We kunnen niet toestaan dat Israël met een dergelijke minachting en respectloosheid wordt behandeld,’ twitterde Trump woensdag. Amerika is de laatste tijd geen goede vriend geweest voor Israël, zegt de aankomende president. ‘Het begin van het einde was die vreselijke deal met Iran en nu dit.’ Stay strong is zijn boodschap aan de Israëliërs, die volgens hem na zijn aantreden over drie weken op een stuk meer steun kunnen rekenen.

De Israëlische regering is woedend over de resolutie. Premier Netanyahu sprak van ‘bendevorming’ binnen de Veiligheidsraad en legde de schuld daarvan direct bij Obama. Ook het commentaar van Trump op Obama was niet mals. Ook woensdag weer op Twitter: ‘Ik doe mijn best om de vele explosieve uitlatingen en blokkades van president O. te negeren. Ik dacht dat het een soepele transitie zou worden – niet dus,’ aldus een vileine Trump.

Tweestaten-oplossing?

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry presenteert woensdag zijn visie voor een tweestaten-oplossing voor het conflict tussen Israël en de Palestijnen. Het is het laatste woord van deze regering over het decennialange conflict. Kerry benadrukt dat een tweestaten-oplossing ‘de enige oplossing’ is. Ook hekelt hij de houding van Israël, dat volgens hem ‘elk puntje van kritiek op beleid van het land’ als anti-Israëlisch ervaart. Hij ontkent de beschuldiging van Israël dat Obama achter de nederzettingenresolutie van de VN zou zitten.

Netanyahu gaf dit weekend aan te vrezen voor verdere ‘problematische stappen’ van de regering van Obama, waarmee Israël wordt ‘gedwarsboomd’. Hij doelt daarmee onder meer op deze speech van Kerry, maar ook op een vredesbijeenkomst voor het Midden-Oosten die midden januari in Parijs wordt gehouden. Ook daar kunnen maatregelen worden genomen waar Israël het niet mee eens is. Israël gaf dinsdag al aan niet aanwezig te willen zijn bij de bijeenkomst.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.