#Turkije

Turkije wil ondanks ‘islamofobie’ nog wel lid worden van EU

Door Emile Kossen - 01 december 2016

De Turkse minister voor Europese Zaken is niet te spreken over het voornemen van Europese leiders om de gesprekken over EU-lidmaatschap te staken. Omer Celik zegt desondanks dat kritiek op Turkije prima is, en haalt meteen uit naar zijn Europese collega’s.

Celik is naast minister ook hoofdonderhandelaar in de gesprekken met de Europese Unie. Hij zei na een vergadering met vicepresident van de Europese Commissie Frans Timmermans dat Turkije nog altijd vastberaden is om lid van de EU te worden. ‘Mijn mandaat is nog steeds om succes te behalen en eindelijk volledig lid te worden.’

Turks lidmaatschap van de EU lijkt steeds verder weg. Nadat het Europees Parlement vorige week stemde voor het bevriezen van toetredingsgesprekken met de Turken, volgde woensdag de Duitse bondskanselier Angela Merkel en de Nederlandse Tweede Kamer. ‘Dit kan niet zo voortgaan,’ zei Celik woensdag. ‘We hebben een speciale Turkije-EU top nodig om over onze verschillen te praten.’

‘Islamofobie in Europa groot probleem’
De Turkse minister noemde de bekoelde relatie tussen Turkije en de EU vooral het gevolg van ‘communicatieproblemen’. Europa begrijpt niet in wat voor situatie Erdogans Turkije zit na de coup en dus wordt de bekritiseerde zuivering niet teruggedraaid. ‘Alle Turkse politici die hier nu langskomen hadden dood kunnen zijn,’ aldus Celik, die de honderdduizenden arrestaties en ontslagen verdedigt.

Dat Turkije kritiek moet verwerken is ‘helemaal prima’, vindt Celik, maar dan moet hij ook zijn mening kunnen uiten. ‘Wij bekritiseren ook landen. Als een Europees land is het onze taak om onze vrienden te waarschuwen over de toekomst van Europa. We moeten praten over zaken als de opkomst van extreemrechts en de grote toename in islamofobie en xenofobie.’

Veel dreigementen
De Turkse regering heeft de toekomst van de migratiedeal verbonden aan de toetredingsgesprekken en aan het invoeren van visumvrij reizen voor de Turken. President Erdogan waarschuwde dat hij zo ‘de grenzen kan openzetten’, als die beloftes niet worden nagekomen.

De VVD wil het risico niet lopen dat Turkije daadwerkelijk actie onderneemt. Kamerlid Han Ten Broeke: ‘De vluchtelingendeal die we met Turkije hebben gesloten, die spectaculair succesvol is, dat die wordt verloren, daartoe ben ik niet bereid.’

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.