buitenland

Waarom Hollande zich niet herkiesbaar stelt

Door Bauke Schram - 01 december 2016

De Franse president François Hollande ambieert geen nieuwe termijn als staatshoofd van Frankrijk. In reeks Tweets legt hij uit waarom hij zich niet herkiesbaar stelt.

Hij wil voorlopig het belang van het land prioriteit geven, en zich richten op de vooruitgang van de Franse economie, tot mei 2017. Hollande wil een andere kandidaat namens de sociaaldemocraten de kans geven ‘het op te nemen tegen het populisme‘.

Werkloosheid verlagen

In een interview met een Franse nieuwszender kondigde de sociaaldemocraat aan dat hij niet wil gaan voor een tweede termijn. Hij verdedigde tevens zijn beleid van de afgelopen jaren: hij wist werkloosheid toch ietwat te verlagen, maar het duurde langer dan hij had gehoopt.

Daarnaast waarschuwde Hollande voor het opkomende protectionisme, dat ‘een ramp zou zijn voor Franse werknemer’.

Hij richtte zich ook kort op zijn actie het leger in te schakelen voor veiligheid in het land naar een reeks grootschalige aanslagen. Het defensiebeleid van Hollande is een belangrijk punt van kritiek en een van de redenen dat hij weinig populair is onder de Fransen. Minder dan 5 procent van de bevolking zegt waardering te hebben voor het werk van de president.

Onrust op links

Wie de kandidaat wordt van de sociaaldemocraten moet nu nog blijken. De verkiezing ligt nu volledig open en het besluit van Hollande biedt mogelijkheden voor de huidige premier Manuel Valls, die het overigens niet veel beter doet in de peilingen.

De kandidaat van de sociaaldemocraten zal het in ieder geval opnemen tegen François Fillon, die idt weekend werd verkozen als de centrumrechtse kandidaat. Ook Marine Le Pen van Front National zal een belangrijke en kandidaat zijn voor de verkiezingen in april en mei.

Onrust aan de linkerzijde van het politieke landschap kan wel eens betekenen dat de communistische politicus Jean-Luc Mélenchon de mogelijkheid krijgt zich kandidaat te stellen voor het presidentschap van Frankrijk.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.