buitenland

Band met terreurnetwerk? Dan geen asiel in Europa, zegt Hof

Door Elif Isitman - 31 januari 2017

Asielaanvragen van mensen die actief zijn geweest in een terreurnetwerk mogen worden afgewezen. Dit geldt ook voor mensen die zelf geen terreurdaden hebben gepleegd of anderen daartoe hebben aangezet.

Dat oordeelt het Europese Hof van Justitie dinsdag.

Valse paspoorten

Het Hof in Luxemburg deed uitspraak in de zaak van de Marokkaan Mostafa Lounani. De rechtbank in Brussel veroordeelde hem in 2006 tot zes jaar cel voor lidmaatschap van de islamitische terreurgroep Groupe Islamique Combattant Marocain (GICM, ‘Marokkaanse Islamitische Strijdersgroep’). Lounani wordt gezien als een van de kopstukken van de Belgische cel.

De GICM staat sinds 2002 op een VN-sanctielijst van terreurorganisaties, en heeft onder meer als doel een ‘kalifaat’ in Marokko te stichten en te strijden tegen het Westen. Lounani leverde onder meer valse paspoorten die werden gebruikt voor het sturen van ‘vrijwilligers’ naar Irak.

Lounani vroeg in 2010 asiel aan in België, omdat hij bang was dat Marokko hem tot ‘radicale islamist en jihadist’ zou bestempelen en hem daarvoor zou veroordelen. België wees de asielaanvraag in eerste instantie af, maar de Belgische Raad van State oordeelde in 2012 dat de man toch asiel moest krijgen omdat hij niet is veroordeeld voor een terreurdaad. Toen daartegen hoger beroep werd aangetekend, vroeg de Raad van State advies aan het Europees Hof.

Ook bij indirecte betrokkenheid

Volgens het Hof kan een asielaanvraag nu ook worden afgewezen als een asielzoeker niet zelf terroristische misdrijven heeft gepleegd. De rechters verwijzen naar een resolutie van de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties uit 2014, over de toenemende dreiging van buitenlandse terroristische strijders en internationale terreurnetwerken. Daaruit volgt volgens het Hof dat ook van mensen die jihadisten werven of helpen, de asielaanvraag kan worden afgewezen.

In dit specifieke geval was er al sprake van een veroordeling. Maar bij zaken waar dat niet zo is, is het in termen van bewijslast een lastiger verhaal: wanneer er nog geen veroordeling is geweest voor het lidmaatschap van een terreurorganisatie, moet dat eerst worden bewezen.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.