buitenland

Britten tegen EU: pas op dat wij geen belastingparadijs worden

Door Tom Reijner - 15 januari 2017

Als het de EU en het Verenigd Koninkrijk niet lukt om een overeenkomst te sluiten over toegang tot de interne markt na de Brexit, dan komt een belastingparadijs dichterbij. Dat zijn de waarschuwende woorden van de Britse minister van Financiën Philip Hammond aan het adres van de Europese Unie (EU).

Hij beantwoordde in de Duitse krant Die Welt am Sonntag de vraag of Groot-Brittannië na de Brexit – een Brits vertrek uit de EU –  een belastingparadijs wordt. Hammond zei te hopen dat het zo ver niet komt. Maar als de Britten straks geen toegang meer hebben tot de interne markt – de gemeenschappelijke Europese markt – dan kan dat ertoe leiden dat het ‘economische model flink wordt hervormd om een goede concurrentiepositie te behouden’.

Asscher stuurde een brief

Hammonds woorden lijken een reactie op wat de Nederlandse vicepremier (en de nieuwe PvdA-leider) zei in The Guardian zaterdag.  Nederland blokkeert elk handelsakkoord met Londen als de Britten straks niet akkoord gaan met strenge belastingregels. Die moeten voorkomen dat Groot-Brittannië een belastingparadijs wordt voor de rijken en multinationals.

Asscher heeft andere sociaaldemocratische leiders in Europa een brief geschreven met zijn zienswijze. ‘Als u en ik belasting betalen, dan moeten grote ondernemingen dat ook doen. Laten we ons samen sterk maken tegen de race to the bottom die zal ontstaan als de Britse Conservatieve regering haar zin krijgt.’ Hij is bang dat de gewone man zal opdraaien voor de kosten en dat het hele sociale stelsel onder druk zal komen te staan.

Harde en zachte Brexit

Dinsdag houdt de Britse premier Theresa May een langverwachte toespraak over hoe ze het vertrek uit de Europese Unie voor zich ziet. In juni vorig jaar sprak een meerderheid zich daar in een Brits referendum voor uit. Maar hoe de Brexit praktisch vorm moet krijgen, is nog steeds onduidelijk.

Grofweg gaat het tussen een harde en zachte variant. Een harde scheiding (hard Brexit) betekent dat de Britten de interne markt zullen verlaten, en in plaats daarvan zullen inzetten op een handelsdeal met de EU. Bij een soft Brexit behouden de Britten toegang tot de interne markt, met alle economische voordelen van dien.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.