buitenland

Ex-jihadist Benyettou ‘wil wraak op IS’ na Charlie Hebdo

Door Bauke Schram - 10 januari 2017

De mentor van de Kouachi-broers die twee jaar geleden een aanslag pleegden op de redactie van het satirische tijdschrift Charlie Hebdo, zegt dat hij spijt heeft van zijn tijd als jihadistenronselaar. Hij zou tot inkeer zijn gekomen en wil ‘wraak’ op de terroristengroep Islamitische Staat voor Frankrijk.

Farid Benyettou zegt zelfs ‘deels schuldig te zijn’ aan de aanslag in januari 2015. Hij werd gezien als de ‘oudere broer’ en mentor van de terroristen die de redactie vermoordden. Het satirische cartoontijdschrift Charlie Hebdo, dat vaak de spot drijft met verschillende religies, werd onder vuur genomen. De aanslag werd opgeëist door Al-Qa’ida.

Benyettou haalde tientallen moslims over naar Irak te reizen

2015-05-26 17:26:24 epa04769060 Morocco-born French journalist Zineb El Rhazoui, a columnist for Paris-based satirical magazine Charlie Hebdo speaks at the Oslo Freedom Forum, in Oslo, Norway, 26 May 2015. EPA/VIDAR RUUD NORWAY OUTJournalist verlaat Charlie Hebdo: ‘Te soft over radicale islam’

Benyettou had de afgelopen jaren vooral banden met terreurgroep IS. Totdat hij een samenwerking aanging met de antropoloog Dounia Bouzar. Samen met haar promoot hij nu zijn boek Mijn jihad, de weg naar bekering.

Zelf beweert hij oprecht spijt te hebben van zijn acties. Naar eigen zeggen wil Benyettou nu ‘de oorlog verklaren aan radicalisering’ en zo de ‘morele schuld terugbetalen aan Frankrijk’ na alles wat hij heeft gedaan. De ex-jihadist heeft tal van jonge moslims overgehaald te reizen naar door IS bezette gebieden. In 2008 kreeg hij een gevangenisstraf opgelegd, onder meer vanwege zijn banden met een tien jaar oude terreurcel in Parijs.

Benyettou probeerde in 2005 ook af te reizen naar Irak, via Damascus. Hij werd samen met Cherif Kouachi, één van de Charlie Hebdo-terroristen, opgepakt voor ‘criminele betrokkenheid bij een terroristische organisatie’. Volgens de jongere Kouachi-broer haalde Benyettou hem over geweld te plegen voor de jihad. ‘Farid [Benyettou, red.] zei tegen mij dat de heilige schriften bewijs leverden voor de goedheid van zelfmoordaanslagen. Het staat in de Koran dat het goed is om als martelaar te sterven. Dankzij het advies van Farid verdwenen al mijn twijfels. Hij rechtvaardigde mijn dood.’

Wil Benyettou alleen maar zijn boek verkopen?

Het verhaal van Benyettou ‘rammelt aan alle kanten’, stellen critici. Kon Benyettou echt zo snel deradicaliseren na jaren actief te zijn in de wereld van terroristen? Charlie Hebdo-schrijver Patrick Pelloux reageerde woedend op de verhalen van Benyettou en de aandacht die hij krijgt.

‘Het is een regelrechte belediging,’ aldus de auteur. ‘Benyettou die waarschuwt tegen radicalisering is hetzelfde als de tabaksindustrie die campagne voert tegen het roken.’

Terreurexpert Jean-Charles Brisard zegt dat ‘hij de bekering niet in twijfel trekt’, maar de timing wel zeer opvallend vindt. Het boek van Bouzar en Benyettou wordt gepromoot, terwijl Benyettou naar buiten komt met zijn spijtbetuiging. Precies twee jaar na de aanslag, is het nogal doorzichtig, volgens Brisard. ‘Benyettou was voor tientallen jongeren de beslissende factor: hij haalde ze over naar Irak te reizen. Sommige van hen zijn dood, anderen vechten nog steeds voor IS.’

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.