buitenland

Gewelddadige opstand in Italiaans azc na dood zwangere vrouw

Door Bauke Schram - 03 januari 2017

Boze asielzoekers hebben ervoor gezorgd dat medewerkers van het opvangcentrum zich urenlang hebben opgesloten. De migranten reageerden woedend op de dood van een 25-jarige zwangere vrouw uit Ivoorkust.

Onrust brak op maandagnacht uit nadat een vrouwelijke asielzoeker veel te laat medische hulp kreeg. De migranten zeggen dat ze om 8 uur om een dokter hadden gevraagd, maar die pas ’s middags kwam. Onderweg naar het ziekenhuis overleed de zieke vrouw, melden lokale media.

Geen vertraging vanuit het ziekenhuis

Het ziekenhuis ‘ontkent enige vertraging’: om 12.48 kwam volgens het logboek van de ambulanceafdeling het noodbericht binnen. Direct is een ambulance vertrokken, en deze zou om 13.09 al zijn aangekomen op het kamp, in de buurt van Venetië. Dat zou betekenen dat de leidinggevenden in het opvangkamp inderdaad pas laat zouden hebben ingegrepen.

De vrouw was ’s middags rond 12.00 naar het toilet gegaan. Het is onduidelijk of het toen pas helemaal misging. Haar vriend, tevens de vader van het ongeboren kind, had alarm geslagen toen hij haar ‘kwijt’ was. De asielmedewerkers hebben de vrouw uiteindelijk bewusteloos aangetroffen naast het toilet.

Toen de medische hulpverleners bij het kamp aankwamen, hebben ze de zwangere vrouw kunnen stabiliseren. Vervolgens werd ze gereanimeerd, en naar het ziekenhuis gebracht. De Ivoriaanse overleed voordat de wagen aankwam bij het plaatstelijke ziekenhuis.

Brandstichting en gooien met meubels

De dood van de Ivoriaanse vrouw kwam hard aan bij de asielzoekers. Ze kwamen volgens Italiaanse media in opstand tegen het personeel dat werkt in het opvangcentrum. In het centrum werd brand gesticht en met meubels naar medewerkers gegooid.

De medewerkers sloten zich uiteindelijk op in een kantoortje, uit angst voor de agressieve menigte. Pas uren later werden ze bevrijd door de politie, en keerde de rust terug in het opvangcentrum.

In Italië staan de spanningen op scherp rond de migrantenkwestie. Zeker nadat bekend werd dat Berlijn-terrorist Anis Amri in Italiaanse kampen heeft gezeten, groeit het verzet tegen de enorme hoeveelheden migranten die aankomen aan de Italiaanse kust. Interim-premier Paolo Gentiloni geeft aan strengere maatregelen te willen nemen en asielzoekers te willen deporteren als blijkt dat ze weinig kans maken op asiel.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.