buitenland

Hamas waarschuwt Trump: gooi geen olie op het vuur

Door Tom Reijner - 25 januari 2017

De islamitische terreurbeweging Hamas heeft, in de eerste week van Donald Trumps presidentschap, een stevige waarschuwing voor hem: het verplaatsen van de Amerikaanse ambassade van Tel Aviv naar Jeruzalem zal ‘een golf van geweld uitlokken’.

In een verklaring zegt Hamas-woordvoerder Osama Hamdan dat Trump, die de banden met Israël wil verstevigen, ‘geen olie op het vuur moet gooien’.

Hamas wil Israël vernietigen

Het zou tevens betekenen dat er een nieuw hoofdstuk wordt geopend in het conflict, dat al zolang woedt, aldus Hamas. Volgens Hamdan heeft Trump een duidelijke keuze: of hij gaat voor escalatie, of hij gaat een serieuze poging doen ‘om vrede te bewerkstelligen in de regio’. Hamas is een gezworen vijand van de Joodse staat.

De terreurorganisatie pleit nog altijd voor de vernietiging van Israël, en was in het verleden verantwoordelijk voor zelfmoordaanslagen waarbij honderden Israëliërs de dood vonden. Nadat Hamas in 2007 de controle overnam van de Gazastrook, waren er drie gewapende confrontaties met het Israëlische leger.

Trumps schoonzoon moet voor vrede zorgen

Trump stelde in december – toen nog president-elect –  een belangrijke Joodse adviseur, David Friedman, aan als volgende Amerikaanse ambassadeur in Israël. Deze Friedman wil de ambassade gaan leiden vanuit Jeruzalem. Een zeer gevoelige stap. De ambassade staat al 68 jaar in Tel Aviv, omdat Jeruzalem door zowel de Israëliërs als de Palestijnen wordt geclaimd als hoofdstad. Het Israëlische parlement, de Knesset, staat bijvoorbeeld in Jeruzalem. De meerderheid van de VN-lidstaten erkent Israëls claim op de gehele stad niet en de Jeruzalem-kwestie speelt een grote rol in vredesonderhandelingen tussen de twee partijen.

Als Trump besluit de ambassade te verplaatsen, door een wet uit 1995 in te voeren, ‘bevestigt het dat heel Jeruzalem van Israël is’, zei  Aaron David Miller, een voormalig vredesonderhandelaar tegen Politico. Voor de Palestijnse Autoriteit (PLO) zou de verplaatsing niets minder dan een ‘oorlogsverklaring’ zijn. Trump is er zelf van overtuigd dat hij de president zal zijn die vrede brengt. En zijn schoonzoon Jared Kushner gaat dat doen.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.