buitenland

IS bereid om ‘chemische aanslag in Europa te plegen’

Door Bauke Schram - 01 januari 2017

Terreurgroep Islamitische Staat zou niet schromen chemische wapens in te zetten in Groot-Brittannië en andere Europese landen. De Britse minister van Veiligheid geeft aan dat de jihadistenorganisatie ‘ambities heeft’ om chemische wapens in te zetten.

Er zijn vooralsnog geen specifieke plannen voor chemische aanslagen bekend bij de veiligheidsdiensten, maar minister Ben Wallace stelt dat de groep wel bereid is een aanslag te plegen met chemische wapens.

‘Dreiging van binnenuit extra gevaarlijk’

Britten moeten volgens Wallace juist op de ‘vijand onder ons’ letten, en waken voor verraders die de meeste schade zouden aanrichten. IS heeft als enige doel het uitroeien van zoveel mogelijk mensen, dus zou de groep niet twijfelen als het voor een aanslag chemische wapens moet gebruiken.

‘De dreiging van binnenuit, zoals we dat noemen, is levensecht en kan worden uitgebuit. Sterker nog, dat gebeurt op dit moment,’ aldus de minister in The Sunday Times. ‘Als het lastig is naar binnen te gaan via de voordeur, probeer je iemand binnen in te schakelen.’

Grote dreiging in Groot-Brittannië

Groot-Brittannië wordt al jaren als voornaam doelwit gezien van terroristengroepen. Het hoofd van de veiligheidsdienst MI6 zei begin december tegen BBC dat terrorisme ‘de grootste directe dreiging’ is voor het land. Groot-Brittannië zou zich vooral moeten richten op de voorbereiding op cyberaanvallen. Sinds juni 2013 zijn volgens MI6 zeker 12 uitvoerige plannen voor terroristische aanslagen verijdeld.

Volgens het onderzoeksbureau Europol is IS specifiek geïnteresseerd in het gebruik van chemische wapens. Een chemische aanslag zou ‘de ergste nachtmerrie van elke Europeaan waarmaken’.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.