buitenland

Italië pakt bende migrantensmokkelaars aan

Door Emile Kossen - 30 januari 2017

De Italiaanse politie heeft een grootschalig netwerk van mensensmokkelaars opgerold. Voor flinke geldbedragen brachten de smokkelaars migranten van Italië naar Frankrijk.

De groep smokkelaars had een simpele strategie: zoveel mogelijk asielzoekers in hun bestelbusjes proppen. De migranten werden geronseld in Sicilië, opgehaald bij het treinstation van Milaan en daarna over de grens naar Frankrijk gereden. Asielzoekers moesten tot 1.000 euro per persoon betalen voor de overgang.

Asielzoekers bij Italiaanse grens doorbreken politiekordon en belanden in Frankrijk

Behandeld als kanonnenvoer
De politie deed twee jaar lang onderzoek naar het netwerk en wist een aantal bestelbusjes tegen te houden. In één geval zaten er 41 migranten in het busje, dat met hangsloten was dichtgemaakt. ‘Ze hadden grote moeite met ademen toen de politie ze wist te bevrijden,’ aldus de Italiaans openbaar aanklager Ilda Boccassini, die toevoegde dat de migranten werden behandeld als ‘kanonnenvoer’. Bij een andere actie werden zeventien asielzoekers aangetroffen in een koelwagen.

Migranti, stipati in quaranta nei furgoni: arrestati 18 trafficanti. Boccassini: "Come carne da macello"
Beelden naar buiten gebracht door de Italiaanse politie.

De politie heeft 18 verdachten gearresteerd en heeft in totaal dertig smokkelaars op het oog, meldt persbureau Reuters maandag. De helft van de verdachten heeft geen verblijfsvergunning. Ze komen uit Egypte, Afghanistan, Sudan, Albanië en Roemenië, aldus de politie. Boccassini zegt dat de arrestaties ‘slechts een druppel op een gloeiende plaat zijn’.

Italië ziet steeds meer asielzoekers komen
Terwijl de meeste aandacht afgelopen jaar uitging naar migranten die via Griekenland naar West-Europa kwamen, steeg het aantal migranten dat aankwam in Italië naar een record van 181.000. De meesten maakten de overstap per boot vanuit Libië. In de eerste maand van 2017 reisden nog eens 4.245 asielzoekers naar Italië.

Omdat veel asielzoekers graag naar andere EU-lidstaten willen reizen, verzamelen ze zich in Italiaanse stadjes als Ventimiglia bij de Franse grens en Como bij Zwitserland. De Franse autoriteiten hebben de grens met Italië hermetisch afgesloten, waardoor het vrijwel onmogelijk is voor immigranten om te voet, per trein of met de auto de grens over te steken. De Zwitsers sturen de meeste asielzoekers direct terug.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.