buitenland

Jongeren vervolgd voor haatmisdrijf na ontvoering Trump-fan

Door Bauke Schram - 06 januari 2017

De vier Amerikaanse jongeren die zijn gearresteerd in Chicago na de ontvoering en mishandeling van een Trump-aanhanger, worden vervolgd voor een haatmisdrijf. Ze werden opgepakt nadat ze een livestream op Facebook zetten, waarin ze het slachtoffer mishandelen.

Volgens de politie in Chicago staan de jongeren terecht voor een haatmisdrijf, ernstige ontvoering, onrechtmatig vasthouden en ernstige mishandeling met een dodelijk wapen. Het gaat om vier zwarte jongeren die op de avond veel hadden gedronken en vervolgens een jonge aanhanger van president-elect Donald Trump ontvoerden.

Haatmisdrijf vanwege racistische uitingen

‘Fuck white people, fuck Donald Trump,’ schreeuwden de daders. ‘Denk je echt dat ik het een probleem zou vinden jou te vermoorden?’ Op een livestream van een halfuur was te zien hoe het slachtoffer in een hoek was gezet, zijn handen vastgebonden met spanbanden. Een van de daders snijdt in de video een stuk van zijn haar af, en raakt het slachtoffer met een mes, waardoor bloed vrijkomt.

Volgens de politie van Chicago worden de verdachten vervolgd voor een haatmisdrijf vanwege de racistische uitingen van de daders en het feit dat het slachtoffer werd vastgebonden. De daders zijn geïdentificeerd als Jordan Hill, Tesfaye Cooper en Brittany Covington (allen 18) en de 24-jarige Tanishia Covington. Bij Brittany Covington, Hill, en Cooper gaat het ook om inbraak, en Hill wordt vervolgd voor bezit van een gestolen voertuig.

Het slachtoffer werd door de Chicago-politie getraumatiseerd aangetroffen in een een wijk in West-Chicago. Hij was vier tot vijf uur lang vastgebonden en vastgehouden in het gebouw waar de mishandeling plaatshad. De Trump-fan, die kampt met geestelijke gezondheidsproblemen, werd na de mishandeling naar het ziekenhuis gebracht en later die dag weer ontslagen.

Facebook weigert uitleg te geven

Het blijkt te gaan om Kevin Duffin, een tiener uit Chicago. Volgens de zwager van het slachtoffer gaat het naar omstandigheden goed met Duffin. ‘We zijn zo dankbaar voor alle gebeden en de inspanningen die tot de veilige terugkeer van onze broer hebben geleid.’ De zwager vroeg tevens om privacy voor de familie.

Hoe de livestream van de mishandeling zo lang op Facebook heeft kunnen staan, is overigens nog steeds onduidelijk. Het sociale netwerk weigert specifieke informatie te geven over de video, en wil niet zeggen hoeveel mensen een melding hebben gemaakt van de livestream.

Volgens de richtlijnen van Facebook kijkt het bedrijf kritisch naar meldingen van beeldmateriaal dat schokkend of beledigend zou kunnen zijn. Daarnaast belooft Facebook populaire video’s altijd in de gaten te houden.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.