buitenland

Na kritiek op ‘moslimban’ ontslaat Trump minister van Justitie

Door Bauke Schram - 31 januari 2017

De Amerikaanse president Donald Trump heeft de interim-minister van Justitie Sally Yates ontslagen. Yates had ambtenaren en advocaten op het ministerie gezegd de omstreden ‘moslimban’ van Trump niet te verdedigen.

Het tijdelijke inreisverbod voor reizigers en migranten uit zeven moslimlanden heeft voor veel onrust gezorgd, ook binnen het Witte Huis. Volgens Trump is er maar één conclusie te trekken: Yates ‘heeft het Justitie-departement verraden’. Nadat de brief van Yates was gelekt aan Amerikaanse media, werd de minister ontslagen.

Trump vol vertrouwen over moslimban, ook na kritiek van alle kanten

Een verrassende actie?

Zeker in het Witte Huis komt het nauwelijks voor dat een hooggeplaatste medewerker van het kabinet zo openlijk kritiek uit op het beleid van de president. Toch geeft Yates aan dat haar verzet vooral ‘symbolisch’ bedoeld was.

Echt verrassend is de actie van de minister niet. De Democraat werd aangewezen door Barack Obama om de voormalige minister Loretta Lynch op te volgen. Trump had voor de positie Jeff Sessions op het oog, maar die moet nog worden goedgekeurd door de senaat.

Voorlopige opvolger Boente

In een bericht op Facebook kondigt Trump het ontslag van Yates aan. De president kon het niet laten ook nog even uit te halen naar de Democraten: die houden volgens Trump ‘Sessions vast in de Senaat ‘om politieke redenen’.

CNN meldt dat Yates geen ontslagtelefoontje heeft ontvangen, maar een brief die haar op het ministerie werd gegeven. De Democraat heeft maar tien dagen als minister gewerkt. Haar voorlopige opvolger is de aanklager Dana Boente, die publiekelijk heeft aangegeven dat zijn afdeling het inreisverbod van de president juist zal verdedigen.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.