buitenland

Netanyahu heeft geen zin in vredestop, Abbas wel

Door Emile Kossen - 12 januari 2017

De Israëlische premier Benjamin Netanyahu heeft geen zin om naar de vredesconferentie over het Midden-Oosten te komen, aankomende zondag in Parijs. Het zou geen echte vredestop zijn, maar een poging van de Palestijnen om Israël voor gek te zetten.

In gesprek met de Noorse minister van Buitenlandse Zaken Borge Brende maakte Netanyahu bekend dat hij niet naar Parijs zal afreizen. ‘Doorgestoken kaart’ en een ‘anti-Israël-vergadering’, zo noemde de Israëlische leider de top, die zou zijn georkestreerd door de Palestijnen.

‘We moeten enorme uitdagingen van terroristen zien te overkomen, die niet alleen Israël willen vernietigen, maar ook elke mogelijkheid tot vrede om zeep willen helpen.’ Netanyahu zegt liever directe gesprekken te voeren met Palestijnse leiders.

Palestijnen voelen zich gesterkt door VN-resolutie
Zondag zullen 72 landen wel vertegenwoordigers naar Parijs sturen, zoals de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry. Er zullen geen politici komen uit Israël of uit de Palestijnse gebieden.

Toch hebben de Palestijnen de hoop dat de top een nieuw diplomatiek succes wordt. Eerder nam de Verenigde Naties een harde resolutie aan, waarin Israël werd gemaand te stoppen met het bouwen van nederzettingen op de Westelijke Jordaanoever en in Oost-Jeruzalem. Ook een speech van Kerry – waarin hij opriep tot een tweestatenoplossing – wordt geprezen door de Palestijnen.

Een adviseur van de Palestijnse president Mahmoud Abbas zegt tegen de New York Times dat de PLO nu ‘de gereedschappen in handen heeft’ om de steun van de internationale gemeenschap te krijgen voor vredesgesprekken op Palestijnse voorwaarden. ‘We willen een einde aan de oude formule – van gesprekken met Israël onder toeziend oog van Amerika.’

Maar met Trump ‘zal alles anders zijn’
Het is twijfelachtig of dat zal gebeuren. Met de nieuwe Amerikaanse president Donald Trump zal Netanyahu binnenkort een sterke politieke vriend hebben, wat ook gevolgen kan hebben voor de houding van internationale instanties als de VN wat betreft het vredesproces.

Trump probeerde Israël eerder al tot kalmte te manen. ‘Vanaf 20 januari zal alles anders zijn,’ schreef hij. Een van zijn meest controversiële plannen – het verplaatsen van de Amerikaanse ambassade naar het ‘neutrale’ Jeruzalem – kan op steun rekenen van Israël, maar stuit de Palestijnen tegen de borst.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.