buitenland

Ook voor Israël is tijdperk-Trump nu echt begonnen

Door Emile Kossen - 23 januari 2017

Nieuwe nederzettingen in Oost-Jeruzalem en een geplande reis van de Israëlische premier Benjamin Netanyahu aan Amerika: het tijdperk-Trump is ook voor Israël begonnen.

Het stadsbestuur van Jeruzalem keurde zondag de vergunning goed voor de bouw van 560 Joodse woningen in Oost-Jeruzalem. Dat ligt gevoelig: de Palestijnen beschouwen het oosten van de stad als hun territorium en noemen Jeruzalem de hoofdstad van een eigen staat. De Verenigde Naties eisten eind 2016 nog dat Israël onmiddellijk zou stoppen met bouwen in ‘bezette Palestijnse gebieden’.

De plannen voor deze specifieke nederzettingen werden vorig jaar na Amerikaanse druk bevroren, maar, zo stelt de locoburgemeester van Jeruzalem Meir Turjeman in gesprek met AFP: ‘De regels van het spel zijn veranderd sinds het aantreden van president Donald Trump. We worden niet langer beperkt, zoals in de tijd van Barack Obama. We kunnen eindelijk bouwen.’

Snel op bezoek in Witte Huis
Tussen Netanyahu en Obama boterde het niet: verscheidene pogingen om het vredesproces tussen Israël en de Palestijnen op te starten, liepen op niets uit. De Israëlische regering hoopt dat de relatie met Amerika sterk wordt verbeterd en dat mogelijke onderhandelingen met de Palestijnen aan Israëlische voorwaarden voldoen.

Trump noemde zich tijdens de campagne een vriend van Israël en enkele van zijn vertrouwelingen – onder wie de nieuwe ambassadeur – hebben banden met Joodse kolonisten.

Zondag belde Netanyahu al met de Amerikaanse leider en sprak hij af dat hij begin februari naar Washington komt. De twee bespraken het conflict met de Palestijnen en de situatie in Syrië, maar ook de ‘Iraanse dreiging’. Netanyahu is kritisch over de atoomdeal die de internationale gemeenschap sloot met Iran.

En de ambassade?
Een van de mogelijke maatregelen van Trump is het verplaatsen van de Amerikaanse ambassade in Israël. Die staat nu in Tel Aviv, maar Trump overweegt het gebouw in Jeruzalem te zetten. Ook dat is een gevoelig onderwerp: de Palestijnen hebben al gezegd dat zo’n stap wordt gezien als ‘een oorlogsverklaring’.

Trump negeert Palestijnse kritiek: ‘Wil ambassadeur in Jeruzalem’

Persvoorlichter Sean Spicer geeft toe dat de president serieus nadenkt over de verplaatsing, maar ook dat de plannen ‘in de beginnende fase’ zitten. Israëlische media denken daar anders over: volgens Channel 2 zou Trump deze week zijn beslissing al naar buiten brengen. Een tussenvorm is ook mogelijk: de ambassade zou dan in Tel Aviv blijven staan, terwijl de residentie van de ambassadeur in Jeruzalem komt.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.