#Politiek

Pentagon zweert trouw aan NAVO: ‘Kijken eerst naar Europa’

24 januari 2017

De NAVO hoeft zich weinig zorgen te maken dat het bondgenootschap als een kaartenhuis in elkaar stort. Dat belooft de recentelijk aangestelde Amerikaanse minister van Defensie James Mattis tegenover zijn Europese partners.

Mattis – bijnaam ‘Mad Dog’ – verzekerde secretaris-generaal van de NAVO Jens Stoltenberg hoezeer hij het militaire bondgenootschap van belang acht. De mannen spraken over de gemeenschappelijke waarden van de Verenigde Staten en de NAVO.

Een onwrikbare toewijding

Mattis benadrukte daarbij dat de Amerikanen altijd beginnen bij Europa wanneer zij op zoek zijn naar bondgenoten om die waarden te beschermen. Mattis sprak ook met zijn Canadese en Britse collega’s. Tegen laatstgenoemde, Michael Fallon, zei hij ‘een onwrikbare toewijding’ aan de NAVO te hebben.

Aan de vooravond van het bezoek van de Britse premier Theresa May aan Washington – ze zal de eerste buitenlandse leider zijn die president Donald Trump bezoekt – zei Mattis tevens dat de Britten en de Amerikanen altijd een ‘unieke, warme band’ (zullen) hebben. Groot-Brittannië probeert, nu het uit de Europese Unie stapt, een handelsakkoord met de Amerikanen te sluiten. May wil Trump vrijdag op het belang van de NAVO wijzen.

Kopzorgen bi de Europese leiders

Uitspraken van Donald Trump over de toekomst van de NAVO leidden ruim een week geleden tot kopzorgen bij Europese leiders. Trump hintte erop dat hij de alliantie ‘overbodig’ vindt, een restant uit de Koude Oorlog. En oneerlijk: de Amerikanen betalen het leeuwendeel van de NAVO-contributie. De vrijdag ingezworen Amerikaanse president vindt dat de Europeanen dan ook meer moeten bijdragen aan het bondgenootschap.

Over het algemeen zorgden Trumps uitlatingen ‘voor verwondering en onrust’, zei de Duitse minister van Buitenlandse Zaken Frank-Walter Steinmeier. De Duitse bondskanselier Angela Merkel reageerde dat Europeanen ‘hun lot in eigen handen hebben’.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.