buitenland

Rotterdamse Marokkaan opgepakt in Spanje, ‘wilde aanslag plegen in Europa’

Door Elif Isitman - 14 januari 2017

In de Spaanse stad Figueras is een 31-jarige Marokkaanse Nederlander opgepakt die zich vermoedelijk wilde aansluiten bij terreurbeweging Islamitische Staat (IS). De arrestatie gebeurde op verzoek van justitie in Nederland.

De man wordt verdacht van ‘deelname aan een terroristische organisatie’. De man woonde in Rotterdam. Hij wordt omschreven als ‘zeer radicaal gevaarlijk’, meldt de Spaanse krant La Vanguardia.

Niet gelukt om in IS-gebied te komen

Justitie vermoedt dat hij zich in Syrië of Irak wilde aansluiten bij IS. ‘Waarschijnlijk is het hem niet gelukt om daar te komen,’ zegt het Openbaar Ministerie (OM) zaterdag.

De jihadist werd opgepakt door de Guardia Civil in de Catalaanse stad Figueras, niet ver van de grens met Frankrijk. De verdachte zou uit Turkije naar Spanje zijn gereisd, en zijn aanhouding kwam voort uit samenwerking tussen inlichtingendiensten van verschillende landen.

Aanslag plegen in Europa

Volgens Spaanse media bestond de angst dat hij na zijn terugkeer uit Turkije in Europa een aanslag wilde plegen. Vermoedelijk wilde hij over een aantal dagen naar Duitsland reizen.

Maar volgens het OM wordt hij op dit moment alleen verdacht van uitreizen naar het oorlogsgebied, wat op zichzelf al een strafbaar feit is. Hij moet worden uitgeleverd

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.