buitenland

Rustig oudjaar? Franse minister ‘verzweeg’ duizend autobranden

Door Emile Kossen - 04 januari 2017

De Franse minister van Binnenlandse Zaken Bruno Le Roux, die beweerde dat de jaarwisseling in het land ‘zonder grote incidenten’ was verlopen, is onder vuur komen te liggen. Het blijkt dat er rond de 1.000 auto’s in brand zijn gezet.

In een verklaring van minister Bruno Le Roux die zondag naar buiten werd gebracht, klinkt tevredenheid door. ‘Het aantal in brand gezette auto’s is vijf jaar lang afgenomen,’ schrijft Le Roux. ‘En hoe onverdraaglijk het fenomeen ook is, het aantal autobranden is ook dit jaar gedaald.’ Le Roux meldt dat 650 auto’s tijdens de jaarwisseling in brand zijn gezet en dat 454 mensen werden gearresteerd.

Stijging van autobranden leidt tot boze politici
Maar uit onderzoek van de Franse krant Le Monde blijkt dat de minister de cijfers selectief naar buiten bracht. Le Roux koos ervoor om alleen auto’s mee te tellen die als eerste in brand werden gezet, en niet de auto’s die als gevolg van die eerste brand ook ‘geheel vernietigd’ werden. Interne gegevens van het ministerie laten zien dat er dan 945 auto’s in vlammen opgingen tijdens Oud en Nieuw. Een flinke stijging ten opzichte van vorig jaar (804).

Reden voor het Front National van Marine Le Pen om de minister te bekritiseren. In een statement schrijft de partij dat de werkwijze van Le Roux typerend is voor ‘de ongelofelijke laksheid’ waarmee de Franse regering omgaat met veiligheidsproblemen. ‘Het vertrouwen in de Franse staat wordt niet hersteld als eerst wordt geweigerd een accuraat beeld van de feiten te schetsen.’

Wedstrijden wie de meeste auto’s in de fik kan zetten
Volgens een woordvoerder van de minister heeft Le Roux eigenlijk niets fout gedaan. ‘Het was geen poging om iets te verhullen. Het aantal brandstichtingen melden was het meest relevant, omdat dat een misdaad is.’

Autobranden tijdens de jaarwisseling zijn al jarenlang een groot probleem in Frankrijk. Jongeren – veelal van allochtone afkomst en woonachtig in arme wijken – gaan massaal de straat op om onrust te stoken. De politie spreekt zelfs van ‘wedstrijden’ tussen groepen, die proberen de meeste auto’s in brand te zetten. In de regio’s Parijs en Straatsburg is het bijna elk jaar raak: daarom wordt daar met Oud en Nieuw bijvoorbeeld geen brandstof verkocht voor huishoudelijk gebruik.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.