buitenland

Kabinet: kijken naar daden Trump, niet naar zijn tweets

Door Tom Reijner - 20 januari 2017

Premier Mark Rutte (VVD) en zijn partijgenoot, minister van Defensie Jeanine Hennis kijken alvast vooruit naar het presidentschap van Donald Trump, dat vrijdag aanbreekt. Laten we oog hebben voor zijn dadendrang, en minder voor wat hij op Twitter de wereld inslingert, is de boodschap.

Het lijkt Rutte niet verstandig om op elke tweet van president Donald Trump te reageren.

Rutte ziet uit naar ‘uitstekende samenwerking’

De Republikein wil nog wel eens uit zijn slof schieten op het sociale medium, en mensen beledigen – maar veel van dat soort berichten wil Rutte aan zich voorbij laten gaan. Trumps daden tellen, niet zijn woorden. Hij denkt ook niet de nieuwe leider van de Verenigde Staten de verhoudingen in de wereld op zijn kop gaat zetten.

‘Maar er is wel een nieuwe president die zijn eigen accenten zal zetten.’ ‘Voor Nederland en de Verenigde Staten geldt dat wij vrienden zijn en dat wij bondgenoten zijn,’ aldus Rutte tijdens zijn wekelijkse persconferentie. ‘Ik zie ernaar uit om de uitstekende samenwerking tussen onze twee landen de komende jaren te kunnen voortzetten.’

Start Trump lijkt verrassend veel op die van Kennedy, schrijft Koen Petersen. Hoe dat zit, leest u hier >

‘Trump is zelf ook 70 jaar oud’

Hennis reageerde snedig op Trumps opmerkingen dat hij de NAVO maar een ouderwetse organisatie vindt, en dat lidstaten meer moeten doen (Amerika houdt als het ware de broek op van het bondgenootschap). De nieuwe president liet zich inderdaad kritisch uit over de NAVO. ‘Hij heeft gezegd dat de NAVO bijna zeventig jaar oud is. Daarop zeg ik “de heer Trump is ook zeventig jaar oud”. Dat de NAVO bijna zeventig jaar oud is, wil niet zeggen dat ze met pensioen moet.’

Ook minister Bert Koenders (PvdA, Buitenlandse Zaken) is benieuwd wat de toekomst zal brengen. Of er veel zal veranderen aan het Amerikaanse buitenlandbeleid durft hij nu nog niet te voorspellen. ‘Ik vind het moeilijk te zeggen. Een president kan je alleen afrekenen op zijn daden. Wat precies zal veranderen is onduidelijk.’

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.