buitenland

Schäuble over Duits migratiebeleid: ‘Fouten maken is menselijk’

Door Bauke Schram - 29 januari 2017

Vorig jaar heeft de Duitse regering geprobeerd heel wat goed te maken na de fouten van 2015. Zeker tijdens de migratiecrisis gingen de regerende christendemocraten de mist in met een aantal beleidspunten.

Dat stelt de minister van Financiën  Wolfgang Schäuble in een interview met het weekblad Welt am Sonntag. De minister geeft ook toe dat er veel fouten zijn gemaakt rond het migratiebeleid van Angela Merkel en de CDU.

‘Fouten maken is menselijk’

2015-07-16 00:00:00 epa04849328 President of the European Parliament, Martin Schulz (L), and German Economy Minister Sigmar Gabriel (R) talk before the start of a special meeting of the Social Democratic (SPD) parliamentary group on the Greek debt crisis in the Reichstag in Berlin, Germany, 16 July 2015. EPA/GREGOR FISCHERLees ook – SPD-leider Gabriel doet niet mee aan verkiezingen: weg vrij voor Martin Schulz

‘Wat uit de hand liep in 2015 hebben wij geprobeerd goed te maken. Politici zijn ook maar mensen, en fouten maken is menselijk,’ stelt Schäuble in het interview. Maar volgens de politicus is het vooral belangrijk van die fouten te leren.

Een van de redenen dat zoveel migranten naar Duitsland komen, is volgens Schäuble de hoge Duitse standaard van sociale zekerheden. De CDU’er voorspelt dat er nog veel meer migranten naar de EU zullen reizen. De verdeling van migranten blijft een lastig onderwerp voor veel EU-landen, aldus de minister

Migratiecrisis grote invloed gehad op stemming

Met de verkiezingen in het vooruitzicht, blikt de CDU terug op de afgelopen termijn. De migratiecrisis heeft zeker een grote invloed gehad op de stemming van de Duitse kiezer, en is de belangrijkste reden voor de groeiende populariteit van het AfD.

De anti-immigratiepartij is snel gegroeid de afgelopen jaren, maar raakt ook regelmatig verwikkeld in schandalen. Laatst kwam een prominente politicus onder vuur te liggen omdat hij het holocaustmonument in Berlijn een ‘beeld van schaamte’ noemde.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.