#Brussel

Terroristen Brussel waren ‘geobsedeerd door Joden’

Door Elif Isitman - 24 januari 2017

 

De terroristen die vorig jaar maart uit naam van terreurbeweging Islamitische Staat (IS) een aanslag pleegden op het vliegveld Zaventem in Brussel waren ‘ geobsedeerd door Joden’. Ze zouden het specifiek op Israëlische en Amerikaanse passagiers hebben voorzien.

Bronnen die dichtbij het Belgische onderzoek naar de aanslag zitten, doen een boekje open over het motief van de aanslagplegers, meldt persbureau AFP dinsdag.

Terrorist rende achter orthodoxe Joden aan

Verschillende bronnen binnen het onderzoek verklaren dat de aanslagplegers het specifiek hadden voorzien op joodse passagiers en mensen die naar de Verenigde Staten reizen. Ook Russen waren onder de doelwitten van de terroristen, aldus het onderzoek.

Op camerabeelden van de aanslag is onder meer te zien hoe een van de terroristen in de vertrekhal achter een groep orthodoxe Joden aanzit, vlak voordat één van de bommen explodeert. ‘De aanslagpleger rent achter twee orthodoxe Joden aan,’  zegt een van de onderzoeksbronnen. ‘Hij wilde duidelijk graag een Jood doden’.

Bij de aanslagen op het Brusselse vliegveld Zaventem en het metrostation Maalbeek kwamen in totaal 32 mensen om het leven, onder wie drie Nederlanders. De slachtoffers kwamen uit 40 verschillende landen, maar onderzoekers denken nu toch dat de aanslagplegers het op specifieke groeperingen hadden voorzien. ‘We weten dat ze geobsedeerd waren met Israëliërs,’  zegt een onderzoeksbron.

Incheck-balies van Amerikaanse maatschappijen

Eerder kwamen al berichten naar buiten dat de incheck-balie van onder meer de Amerikaanse luchtvaartmaatschappij Delta Airlines vermoedelijk een doelwit was. Volgens een Amerikaanse onderzoeksbron zijn er nu indicaties dat de incheck-balies van Amerikaanse, Russische en Israëlische maatschappijen specifiek werden uitgekozen.

Het vermoeden wordt verder gesterkt door een verklaring van Mohamed Abrini, de ‘man met het hoedje’ – een handlanger van de dode aanslagplegers. Hij verklaarde vorig jaar dat zijn handlangers het plan hadden gevat om reizigers aan te vallen die op weg waren naar onder meer Tel Aviv. Abrini claimt zelf geen grote rol in de aanslagen, volgens hem waren de gebroeders El Bakraoui en zelfmoordterrorist Najim Laachraoui het ware brein achter de aanslagen.

Abrini was op camerabeelden te zien naast Ibrahim El Bakraoui en Najim Laachraoui, die zich op Zaventem opbliezen. De ‘man met het hoedje’ had op zijn bagage trolley ook zware explosieven, maar na de tweede explosie is te zien hoe hij wegvlucht. Ook wordt hij verdacht van betrokkenheid bij de aanslagen in Parijs, in november 2015.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.