buitenland

Ontvoering en mishandeling Trump-fan uitgezonden op Facebook

Door Bauke Schram - 05 januari 2017

De politie in Chicago heeft vier mensen opgepakt die verdacht worden van een kidnapping en mishandeling van een aanhanger van president-elect Donald Trump. Op Facebook livestreamden de daders de misdaad.

De afro-Amerikaanse jongeren die zijn gearresteerd, schreeuwden volgens de politie in de Amerikaanse stad ‘anti-blanke’-uitlatingen. In een live video van 30 minuten, waarin twee vrouwen en twee mannen het slachtoffer vastbinden met spanbanden en met veel geweld mishandelen, werd vaak gedeeld op sociale media, voordat het bericht werd verwijderd.

‘Misselijkmakende’ misdaad

TOPSHOT - Protestors gather at City Hall in downtown Portland to voice their opinion following the US elections on November 11, 2016. Demonstrators took to the streets in Miami, Los Angeles, New York and other US cities to oppose Donald Trump's election as president for a third straight night of nationwide protests. / AFP PHOTO / ALD Photography / Ankur DholakiaNa de verkiezingen liepen anti-Trump-protesten uit de hand: man neergeschoten

Eddie Johnson, de korpschef van de politie in Chicago noemt het voorval ‘misselijkmakend’. ‘Ik vraag me dan af wat het motief is om iemand op die manier te behandelen?’

Het slachtoffer is een 18-jarige man uit de voorsteden van de stad. Hij was al eerder als vermist opgegeven en hij werd op dinsdag aangetroffen in West-Chicago door de politie. Van de man is bekend dat hij geestelijke gezondheidsproblemen heeft.

In de video wordt een deel van het haar van het slachtoffer afgesneden, waarbij ook bloed vrijkomt. Hij werd in een hoek van een kamer gezet en werd gekneveld. ‘Fuck Trump, fuck blanke mensen, man,’ zegt een van de daders. ‘We gooien hem in een achterbak, en zullen hem vergassen!’

Getraumatiseerd slachtoffer

De politie stond vooral versteld van de koelbloedigheid waarmee de video werd gedeeld. ‘Uit de beelden in de video blijkt hoe bizar de gedachtegang van de daders is,’ aldus Johnson. ‘Dat ze het slachtoffer op deze manier toetakelen en dat gewoon uitzenden, zodat de hele wereld het kan zien.’

Het slachtoffer werd naar het ziekenhuis gebracht, maar hij is inmiddels ontslagen. Hij heeft volgens de politie een flink trauma opgelopen, en kon na de mishandeling nauwelijks praten met de politie.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.