buitenland

Frankrijk drukt Rusland op het hart: stop met acties Syrië

Door Tom Reijner - 02 januari 2017

Frankrijk heeft Rusland maandag opgeroepen de broze wapenstilstand in Syrië te respecteren. Eerder deden ook de rebellen dat: als de gevechten blijven doorgaan dan blazen wij het bestand op, was het dreigement.

‘We veroordelen alles wat Rusland zou kunnen doen dat zou bijdragen aan een voortzetting van de strijd,’ zegt de Franse premier Bernard Cazeneuve in een interview.

Bestand herhaaldelijk geschonden

Het door Rusland en Turkije tot stand gebrachte staakt-het-vuren is de afgelopen dagen herhaaldelijk geschonden, maar houdt dusver stand. Heel stevig is het bouwwerk niet. De strijdende partijen wijzen met een beschuldigende vinger naar elkaar. Cazeneuve riep de Russen op te stoppen met ‘dodelijke’ militaire operaties in Syrië.

Eerder deden de tegenstanders van de Syrische president Bashar al-Assad al een soortgelijke oproep. De rebellen – een bonte verzameling van islamisten en andere rivalen van het Syrische regime – dreigden het bestand nietig te verklaren als regeringstroepen niet ophouden met het schenden van het staakt-het-vuren.

Rusland heeft Al-Bab in het vizier

De rebellen hopen dat Rusland, dat ogenschijnlijk flinke invloed heeft op Damascus, de Syrische regeringstroepen tot rust weet te manen. Tegelijkertijd zijn het wel de Russen, die samen met Turkije, andermaal samen optrekken tegen doelen van Islamitische Staat (IS) in Syrië.

Lees ook: sneuvelt ook dit bestand door dreigement Syrische rebellen?>2016-12-23 14:22:11 TOPSHOT - A Syrian man gestures in the former rebel-held Salaheddin district in the northern Syrian city of Aleppo on December 23, 2016 after Syrian government forces retook control of the whole embattled city. Syrian troops cemented their hold on Aleppo after retaking full control of the city, as residents anxious to return to their homes moved through its ruined streets.  / AFP PHOTO / George OURFALIAN

Volgens het Turkse leger hebben vliegtuigen van hun luchtmacht 22 militanten gedood, terwijl Rusland bommen liet vallen op jihadisten vlak bij de stad Al-Bab, die in handen is van IS. De Russen hebben Al-Bab in het vizier nadat samen met Turkije het staakt-het-vuren werd afgekondigd – zonder dat de Amerikanen daarbij waren betrokken. De IS-terroristen zitten niet ver van de grens met Turkije.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.