buitenland

Turkije weet wie Istanbul-terrorist is, maar zegt nog niets

04 januari 2017

De Turkse autoriteiten hebben de terrorist geïdentificeerd die op oudejaarsnacht een aanslag pleegde in Istanbul. De dader is nog op vrije voeten, en hij wordt gezocht door de Turkse politie.

Mevlut Cavusoglu, de Turkse minister van Buitenlandse Zaken, bevestigt dat de Turkse autoriteiten weten wie achter de aanslag zit. Maar voorlopig wil hij nog niets kwijt over de identiteit van de dader.

Twintig arrestaties

Op oudejaarsnacht drong de aanslagpleger met een Kalasjnikov een nachtclub binnen, waar hij 39 mensen doodde. IS heeft de aanslag opgeëist.

Inmiddels zijn zeker twintig mensen gearresteerd, terwijl het onderzoek nog loopt. Onder anderen de echtgenote van de verdachte zou zijn aangehouden. Eerder werd een Kirgiziër genaamd Lakhe Mashrapov als mogelijke dader genoemd, maar hij ontkent betrokken te zijn geweest bij de aanslag.

‘Professional’

Op sociale media circuleren foto’s van het identiteitsbewijs van de 28-jarige man uit Kirgizië, maar volgens bronnen op sociale media zou hij niet eens in Turkije zijn geweest. Turkse media gaven eerder aan dat de schutter vanuit Syrië met zijn gezin het land zou zijn binnengekomen.

Eerder gaven autoriteiten in Istanbul al aan dat de aanslagpleger inderdaad gelieerd zou zijn aan de terroristische organisatie Islamitische Staat. Na de aanslag gaan de veiligheidsdiensten ervan uit dat het gaat om een ‘professional met militaire training’.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.