Amerika Premium Corner

Vier uitgangspunten van een Trumpiaanse wereldorde

24 januari 2017

Onder Trump zal de wereld ingrijpend veranderen, schreef Matt Mayer. De vier uitgangspunten van de Trumpiaanse wereldorde.

President Donald Trump heeft de wereld laten weten dat er tijdens zijn presidentschap radicaal wordt gebroken met het Amerikaanse beleid van de afgelopen zeventig jaar. In zijn inauguratietoespraak gaf hij botweg aan dat het ‘vanaf dit moment uitsluitend Amerika eerst zal zijn’.

Onder de regering-Trump ‘zal elk besluit over handel, belastingen, immigratie en buitenlands beleid worden genomen met het belang van Amerikaanse arbeiders en gezinnen voor ogen’. Trump liet elke schijn van diplomatie varen, toen hij stelde dat mondialisering in feite inhoudt dat concurrenten ‘onze producten maken, onze bedrijven bestelen en onze banen vernietigen’.

In wat de Amerikanen die op hem stemden mogelijk als het krachtigste deel van zijn toespraak hebben beschouwd, klaagde hij: ‘Decennialang hebben we buitenlandse industrieën verrijkt ten koste van de Amerikaanse industrie en de krijgsmachten van andere landen gesubsidieerd, terwijl onze eigen krijgsmacht op betreurenswaardige wijze werd uitgehold. We hebben de grenzen van andere landen verdedigd, terwijl we onze eigen grenzen niet verdedigden. We hebben miljarden in het buitenland geïnvesteerd, terwijl de infrastructuur van Amerika in verval raakte. We hebben andere landen rijk gemaakt, terwijl de rijkdom, de kracht en het vertrouwen van ons land uit het zicht zijn verdwenen.’

Laden…

Onbeperkt Elsevier Weekblad lezen?

Lees elke week meer dan 70 nieuwe premium artikelen al vanaf 7 euro per maand. Bekijk onze abonnementen.

Verder lezen?

U hebt momenteel geen geldig abonnement. Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van Elsevier Weekblad lezen? Dat kan al vanaf 7 euro per maand. Bekijk onze abonnementen.

Word abonnee

Er ging iets fout

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw

Premium Corner

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.