buitenland

Oplaaiend geweld Oekraïne valt samen met telefoontje Trump

Door Tom Reijner - 31 januari 2017

Het is weer raak in het oosten van Oekraïne. Na een relatief rustige periode met hier en daar wel wat schendingen van het Minsk-vredesakkoord, zijn de gevechten de laatste dagen weer opgelaaid. Rusland en Oekraïne verwijten elkaar hiervoor verantwoordelijk te zijn.

Zeker acht Oekraïense militairen kwamen sinds zondag om het leven, melden bronnen bij de Oekraïense autoriteiten in Kiev. Zesentwintig soldaten raakten gewond. Het gaat om de zwaarste verliezen voor het regeringsleger van Oekraïne sinds medio december, schrijft persbureau Reuters.

‘Oekraïne ondermijnt het Minsk-akkoord’

Ook aan de kant van de pro-Russische separatisten, die worden gesteund door het Kremlin, worden verliezen gemeld. De Russen en Oekraïners beschuldigen elkaar van de verhevigde strijd. Oekraïne houdt zich niet aan de afspraken door aanvallen op de pro-Russische separatisten, en ondermijnt daarmee het in Wit-Rusland overeengekomen bestand, zegt een woordvoerder van het Kremlin. Hij zegt zich zorgen te maken over het oplaaiende geweld. Volgens Rusland probeert Kiev met de aanvallen de aandacht af te leiden van andere binnenlandse problemen, zoals de belabberde economische situatie.

Oekraïne zegt juist dat de eigen soldaten zijn omgekomen toen de pro-Russische rebellen een offensief begonnen. ‘De separatisten provoceerden ons door te proberen gebieden ten noorden van Donetsk in handen te krijgen.’ Oekraïne zou zich volgens de BBC voorbereiden op een mogelijke evacuatie van de inwoners uit het plaatsje Avdiivka dat is gelegen op de frontlinie. Volgens de autoriteiten kunnen er per dag 8.000 mensen worden ontruimd. Avdiivka – een stadje met zo’n 20.000 inwoners – ligt in het vizier van beide partijen, die elkaar met zwaar geschut bestoken.

Avdiivka ligt strategisch

Het stadje is van strategisch belang – het ligt vlak bij rebellenbolwerk Donetsk en bij wegen die veelvuldig door de rebellen worden gebruikt. Bovendien staat er een voor Oekraïne erg belangrijke chemische fabriek. Door het geweld van de afgelopen dagen is de stroom op veel plekken uitgevallen, en in sommige huizen ook de verwarming. En dat terwijl het in Oekraïne vriest.

Het geweld valt samen met een telefoongesprek tussen de Amerikaanse president Donald Trump en zijn Russische collega Vladimir Poetin, afgelopen zaterdag. Het is Trumps eerste telefoontje met de Russische leider sinds hij president werd. Oekraïne is bang dat de zo essentiële Amerikaanse steun komt te vervallen – nu Trump de slechte relatie met Rusland vlot wil trekken.

Lees ook deze blog van Syp Wynia: ‘Het geflirt van Donald Trump met Poetin is niet te hardenSyp Wynia

In Kiev is Trumps opmerking dat de Krim liever bij Rusland wil horen, totaal verkeerd gevallen. Bijna tienduizend mensen hebben het leven gelaten nadat het conflict in 2014 in alle hevigheid losbarstte. In februari 2015 kwam het in de Wit-Russische hoofdstad Minsk tot een wapenstilstand.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.