buitenland

Woede van IS richt zich op Romeinse oudheden Palmyra

Door Emile Kossen - 20 januari 2017

Terreurgroep Islamitische Staat (IS) heeft opnieuw Romeinse gebouwen in Palmyra vernietigd, waaronder delen van een eeuwenoud amfitheater. Aan het einde van 2016 veroverde IS de historische stad in Syrië voor de tweede keer.

Het Syrische staatspersbureau SANA meldt dat de voorzijde van het beroemde theater – dat door de Romeinen werd gebouwd in de tweede eeuw na Christus– is vernietigd door de terroristen. Ook de bekende vierzuilige Tetrapylon zou zijn beschadigd, zegt het Syrische hoofd antiquiteiten Maamoun Abdulkarim. Het is onduidelijk hoe groot de schade aan beide Romeinse oudheden precies is.

tetrapylonamfi

Terreurcampagne
Donderdag werd al duidelijk dat de terroristen van IS bezig zijn aan een nieuwe campagne van terreur in de stad. Volgens berichten van het Syrische Observatorium voor de Mensenrechten werden onlangs zeker twaalf gevangenen doodgeschoten en onthoofd, een aantal van hen in het amfitheater. Het zou gaan om acht Syrische militairen en vier leraren en ambtenaren.

Veel mensen wonen er niet meer, als gevolg van de langdurige strijd in en rond Palmyra. De 85 overgebleven inwoners zijn allemaal gevangengenomen door IS, zegt de Syrische activist Khaled al-Homsi tegen de Britse krant The Telegraph. De Russen zouden bovendien allerlei wapens hebben achtergelaten in de stad, die nu in handen zijn van de terroristen.

Gevoelige tik
IS bracht het regime van Bashar al-Assad eind december een gevoelige tik toe, toen het de oude stad wist te heroveren. Tussen mei 2015 en maart 2016 was de ‘Stad van Duizend Zuilen’, bekend om de ruïnes van Romeinse tempels, torens en andere gebouwen, ook al in handen van IS.

Na een offensief van Assads troepen – met luchtsteun van Rusland – werd IS verjaagd, maar dat was voor korte duur. Toen bleek al dat IS veel schade had aangericht in de stad.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.