buitenland

AfD wil af van kopstuk Höcke na uitspraak over Holocaust-monument

Door Elif Isitman - 13 februari 2017

Het partijbestuur van de rechtse partij Alternative für Deutschland (AfD) heeft besloten om de lokale leider in de Duitse deelstaat Thüringen, Björn Höcke, uit de partij te zetten. Höcke kwam onder vuur te liggen na omstreden uitspraken over het Holocaust-monument in Berlijn.

Negen bestuursleden, onder wie partijleider Frauke Petry, stemden maandag voor het vertrek van Höcke. Vier leden stemden tegen, meldt het Duitse weekblad Der Spiegel.

‘Monument van schande’

In een speech in Dresden ergerde Höcke zich in januari openlijk aan de manier waarop Duitsland met zijn verleden omgaat. Niet de glorie van de natie staat centraal, zei Höcke.  ‘Duitsers zijn het enige volk op aarde dat een monument van schande midden in de hoofdstad heeft neergezet.’ Het monument zou zijn gebaseerd op ‘kwaadaardige en opzettelijk lasterlijke interpretaties van de geschiedenis’.

Höcke noemt de wijze waarop Duitsers met het (nazi)verleden omgaan ‘schadelijk’. Hij wil het politieke geheugen ‘180 graden laten draaien’.

Höckes uitspraken leidden tot heftige reacties. Zijn critici stelden dat hij het Duitse naziverleden naar de achtergrond wil drukken. Hij werd onder meer ‘een nazi’ genoemd door SPD-voorzitter Thomas Oppermann.

Vrijheid van meningsuiting

De beslissing om Höcke uit de partij te zetten, werd genomen na een ‘grondig juridisch onderzoek’ en een ‘evaluatie van de vrijheid van meningsuiting’, zegt partijwoordvoerder Christian Lüth. Enkele hooggeplaatste AfD-leden zouden vinden dat de uitspraken van Höcke schadelijk zijn voor het imago van de partij.

Normaal gesproken duurt het proces van uitzetting zes tot acht maanden, maar het kan, met het oog op de Bondsdagverkiezingen in september, waarschijnlijk sneller. Ook moet het arbitrage-orgaan in Thüringen zich nog beraden over het besluit van het AfD-partijbestuur. Die heeft de macht om de uitzetting te blokkeren. Co-voorzitter Jörg Meuthen verwacht dat dat zal gebeuren: ‘Er is onvoldoende grond om hem uit de partij te zetten.’ Meuthen was een van de tegenstemmers.

Höcke zelf zegt het statuut en de beginselen van de AfD niet te hebben overtreden. Ook zegt hij bezorgd te zijn over de eenheid in de partij, nu de ‘vrijheid van meningsuiting in gevaar is gebracht’. Ook Höcke zelf kan beroep aantekenen tegen de beslissing.

AfD worstelt met antisemitisme

De partij worstelt al langer met antisemitisme onder de leden. In juni kwam aan het licht dat AfD-politicus Wolfgang Gedeon in een boek heeft geschreven dat het ontkennen van de Holocaust een waardige ‘mening’ is, en in Duitsland moet kunnen. Gedeon stapte in juli 2016 op.

De oprichter van AfD, Bernd Lucke, stapte in 2015 op toen hij zag dat zijn partij onder leiding van de jonge en populaire Frauke Petry xenofobischer en radicaler werd.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.