buitenland

Fillon bijt van zich af: ‘Linkse krachten’ achter fraudebeschuldigingen

Door Elif Isitman - 01 februari 2017

François Fillon, de conservatieve Franse presidentskandidaat, bijt flink van zich af na berichtgeving over fraudeschandaal rond zijn familie. De kandidaat van Les Républicains zegt dat ‘linkse krachten’ zijn kandidatuur met valse beschuldigingen proberen te stoppen.

Fillon werd ervan beschuldigd zijn gezin op onoorbare wijze te verrijken via zijn invloedrijke functies. ‘Vals’ en ‘een onderdeel van een georganiseerde poging van linkse krachten die een institutionele staatsgreep plegen en willen voorkomen dat de Fransen democratisch kunnen stemmen,’ aldus Fillon woensdag.

Spookbaan voor Fillons vrouw

Justitie onderzoekt de aantijgingen, onder meer over betalingen van Fillon aan zijn Britse vrouw Penelope voor niet aantoonbaar verricht werk. Hij zou zo overheidsgeld bedoeld voor zijn werk als parlementslid naar huis hebben doorgesluisd. Het ging om een bedrag van 831.440 euro aan overheidsgeld, officieel omdat ze parlementair assistent was van Fillon. Maar het zou gaan om een spookbaan: volgens werknemers was Penelope nooit aanwezig.

Na de onthulling vorige week kwamen steeds meer geruchten naar buiten: Penelope zou geen werknemerspas hebben gehad en ook geen e-mailadres.

Woensdag werden de aantijgingen nog ernstiger: Fillon zou ook zijn twee kinderen tijdelijk in dienst hebben genomen. Tussen 2005 en 2007 – toen Fillon in de Senaat zat – zouden ze 84.000 euro hebben ontvangen voor onduidelijke werkzaamheden.

Fillon daalt in peilingen

Intussen is Fillon door de affaire fors in de peilingen gedaald. Hij was enige tijd favoriet, en stond voor op zijn rivaal Marine Le Pen. In een woensdag gepubliceerde opiniepeiling zakt Fillon echter weg naar de derde plaats in de eerste ronde, en valt daarmee uit de race.

De onafhankelijk opererende centrumpoliticus en voormalig minister van Financiën Emmanuel Macron vaart in de peiling goed bij Fillons schandaal. Macron zou eerst achter Le Pen tweede worden, maar in de finale op 7 mei van haar winnen.

Marine Le Pen, die schande spreekt van Fillons vermeende acties – kampt intussen met haar eigen fraudekwestie. Ze moet ruim 300.000 euro betalen aan de EU, nadat bleek dat ze twee mensen inhuurde van EU-geld. Die bleken uiteindelijk helemaal niet in het Europees Parlement te werken. Le Pen weigert te betalen en het Parlement straft haar door haar te korten op haar loon en vergoedingen.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.