buitenland

Fillon zegt sorry voor ‘inschattingsfout’ rond vrouw, maar ‘geen sprake van fraude’

Door Elif Isitman - 06 februari 2017

De Franse centrumrechtse presidentskandidaat François Fillon verontschuldigt zich tijdens een persconferentie voor de ‘verkeerde inschattingen’ die hij heeft gemaakt rond het inhuren van zijn vrouw Penelope. Maar dat er sprake zou zijn van fraude rond het inhuren van familieleden, verwerpt hij.

De presidentskandidaat van de partij Les Républicains benadrukt dat hij de wet niet heeft overtreden en dat de medewerking van Penelope Fillon in alle openheid en eerlijkheid is verlopen, meldt onder meer Le Figaro.

Spookbanen van familieleden

Zij is volledig legaal betaald als cruciaal medewerker in zijn loopbaan als politicus, aldus Fillon. De politicus zei dat vroeger dingen normaal gevonden werden, waar men nu anders tegenaan kijkt, zoals familie helpen, en dat is bij nader inzien zijn inschattingsfout geweest.

Hij toont zich strijdlustig. ‘Het is niet aan media om mij te veroordelen, maar aan het Franse volk.’ Naar eigen zeggen heeft hij ‘niets te verbergen na een voorbeeldige politieke carrière van 32 jaar’.

<script>” title=”<script>

Vorige week betichtte Fillon ‘linkse krachten’ ervan achter de fraudebeschuldigingen te zitten. Die krachten zouden zijn kandidatuur willen dwarsbomen. De Franse justitie onderzoekt de aantijgingen, onder meer over betalingen van Fillon aan zijn Britse vrouw Penelope voor niet aantoonbaar verricht werk.

Hij zou zo overheidsgeld bedoeld voor zijn werk als parlementslid naar huis hebben doorgesluisd. Het ging om een bedrag van 831.440 euro aan overheidsgeld, officieel omdat ze parlementair assistent was van Fillon. Maar het zou gaan om een spookbaan: volgens werknemers was Penelope nooit aanwezig. Maar François heeft al die tijd stug volgehouden dat zijn vrouw wel degelijk werk voor hem heeft verricht.

Fillon wacht onderzoek af

Na de onthulling kwamen steeds meer geruchten naar buiten: Penelope zou geen werknemerspas hebben gehad en ook geen e-mailadres.

Vorige week woensdag werden de aantijgingen nog ernstiger: Fillon zou ook zijn twee kinderen tijdelijk in dienst hebben genomen. Tussen 2005 en 2007 – toen Fillon in de Senaat zat – zouden ze 84.000 euro hebben ontvangen voor onduidelijke werkzaamheden. Fillon beloofde eerder dat als het onderzoek van het OM een justitieel vervolg krijgt, hij zijn kandidatuur zal intrekken.

Maandag lijkt hij er anders in te staan. 'Ik sta overeind en ik ben de enige kandidaat die het herstel van Frankrijk kan bewerkstelligen'.  Fillon neemt het in de presidentsverkiezingen op tegen Front National-voorvrouw Marine Le Pen en Emmanuel Macron, de voormalige minister van Financiën.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.