buitenland

Gevreesde tegenstander van Poetin uitgeschakeld door rechtbank

Door Elif Isitman - 08 februari 2017

De Russische oppositieleider Aleksej Navalny kan niet deelnemen aan de Russische presidentsverkiezingen in 2018. Een rechtbank in de stad Kirov achtte hem woensdag schuldig aan verduistering.

Door het vonnis verliest Navalny het recht om deel te nemen aan de Russische presidentsverkiezingen in 2018, zegt de advocaat van de oppositieleider tegen het Russische persbureau Interfax. Wanneer iemand in Rusland door de rechter wordt veroordeeld, verliest hij dat recht voor tien jaar. Navalny (40) kondigde direct aan in hoger beroep te gaan.

Verduistering bij bosbouwbedrijf

Volgens de rechter heeft Navalny – leider van de Russische Partij van de Vooruitgang en een fervent criticus van het Kremlin – zich schuldig gemaakt aan verduistering van omgerekend 250.000 euro bij een bosbouwbedrijf. De openbaar aanklager eiste vijf jaar voorwaardelijk, maar de rechter moet de strafmaat nog vaststellen.

Ruim baan voor Poetin

In dezelfde verduisteringszaak kreeg de oppositieleider in 2013 al vijf jaar voorwaardelijk. De rechtszaak werd international gekritiseerd en als politiek proces bestempeld. Het Europees Hof voor de Rechten van de Mens (EHRM) zei begin 2016 dan ook dat Navalny geen eerlijk proces had gekregen. De rechtbank in Moskou besloot toen dat het proces over moest.

Met de veroordeling van oppositieleider Navalny, advocaat en activist, krijgt de huidige president Vladimir Poetin ruim baan bij de verkiezingen. Navalny wordt gezien als degene die Poetin het meest vreesde. Poetin zelf heeft zich overigens nog niet aangemeld voor de verkiezingen in 2018. Navalny kondigde in december aan te willen meedoen aan de strijd om het presidentschap.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.