buitenland

Huiszoeking kantoor Front National onderdeel fraudeonderzoek

Door Bauke Schram - 20 februari 2017

De politie in Frankrijk heeft het hoofdkwartier van Front National in Parijs doorzocht, meldt de politieke partij. De huiszoeking maakt deel uit van het onderzoek naar  Front National (FN), dat geld van de Europese Unie zou hebben gebruikt voor partijdoeleinden.

De partij zegt in een bericht dat de huiszoeking ‘op het eerste gezicht lijkt op een operatie door de media, die de verkiezingscampagne maar al te graag willen verstoren’. FN heeft steevast volgehouden dat er geen sprake was van fraude, en het onderzoek duurt voort.

Le Pen moet EU 300.000 euro betalen, maar is dat niet van plan

‘Le Pen fraudeerde met EU-geld’

Eind januari werd bekend dat partijleider Marine Le Pen 300.000 euro moet overmaken aan het Europees Parlement. De lijsttrekker en europarlementariër heeft tussen 2011 en 2012 assistenten betaald met EU-geld die werden ingezet voor FN.

Met het Europees Parlement hadden de assistenten niets te maken: één van de twee, Catherine Griset, werkte voor FN in Parijs, terwijl de andere assistent, Thierry Légier, als lijfwacht van Le Pen werkte in Frankrijk.

Le Pen weigert geld terug te betalen

Le Pen is overigens niet de enige Europese politicus die wordt onderzocht door de Europese anti-fraudeorganisatie OLAF. De meeste politici en partijen die schuldig zijn bevonden beloven de achterstallige bedragen terug te betalen. FN weigert zelfs mee te werken aan het onderzoek.

Het Europees Parlement dreigt een groot deel van het salaris van Le Pen in te houden. De partij riskeert tevens gekort te worden op onkostenvergoedingen van het Europees Parlement.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.