buitenland

Trumps minister: ‘moslimban’ is niet zonder meer tijdelijk

Door Elif Isitman - 01 februari 2017

Hoewel de ‘moslimban’ van president Donald Trump van de Verenigde Staten vooralsnog van tijdelijke aard is, kunnen sommige landen voor onbepaalde tijd op de lijst blijven staan. Ook kunnen er nog andere landen aan worden toegevoegd.

Het geldt vooralsnog voor een periode van drie maanden, maar dat kan dus worden verlengd voor onbepaalde tijd, zegt de Amerikaanse minister van Binnenlandse Veiligheid John Kelly.

Screening op orde krijgen

Op dit moment geldt het inreisverbod alleen voor reizigers, migranten en immigranten uit Iran, Irak, Libië, Jemen, Somalië, Sudan, en Syrië. In die tijd bepalen Kelly en zijn departement of er genoeg informatie is om een goed screeningproces op te zetten.

‘Sommige van die landen zullen niet snel verdwijnen, als het gaat om landen die zich in de verschillende stadia van ineenstorting bevinden, bijvoorbeeld,’ zegt Kelly. Ook kunnen er anderen aan worden toegevoegd als de veiligheid daarom vraagt, of als de Amerikaanse autoriteiten er niet in slagen om de screeningsprocedures op orde te krijgen.

Kelly hekelt het gebruik van het woord ‘moslimban’: het is een kwestie van nationale veiligheid, geen moslimban, aldus de minister. ‘Ik zal niet gokken op Amerikaanse levens’. Ook Trump uitte zich eerder in soortgelijke bewoordingen: ‘Er zijn nog veertig landen waar een meerderheid van de bevolking moslim is, zegt Trump. Waarom voor die landen dan geen ban? Bovendien doet hij met het inreisverbod precies hetzelfde als wat de voormalige president Barack Obama eerder met Iraakse vluchtelingen deed, zie hij.

Sinds Trump de ban per decreet instelde, zijn er 721 reizigers met een visum geweest die het land niet in mochten. Dit weekend was er veel verwarring over het inreisverbod, en kwamen reizigers naar Amerika op vliegvelden over de hele wereld vast te zitten.

Onduidelijkheden opgehelderd

Het decreet van Trump leidde tot massale verontwaardiging, ook in Nederland. Minister van Binnenlandse Zaken Bert Koenders (PvdA) kondigde dinsdag aan dat het kabinet aanvullende maatregelen neemt om zijn afkeur uit te drukken. Langlopende onderhandelingen over mogelijke Amerikaanse paspoorten op Schiphol worden opgeschort.

Een aantal onduidelijkheden over het inreisverbod is inmiddels opgehelderd. Dinsdagavond bleek dat burgers van onder meer Syrië, Irak en Iran met een dubbele nationaliteit wel worden toegelaten tot de Verenigde Staten, mits ze het paspoort tonen van het land waarvoor geen beperkingen gelden.

Ook heeft de regering 872 vluchtelingen die al onderweg zijn een verblijfsvergunning gegeven. Ze worden deze week verwelkomd. Daarnaast zijn er al ruim 1.000 mensen die al een legale status hadden in de Verenigde Staten, bijvoorbeeld door een werkvergunning, toch binnengelaten.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.