buitenland

Trump onder vuur tijdens viering Islamitische Revolutie

Door Stagiair - 10 februari 2017

In Iran zijn vrijdag honderdduizenden mensen de straat opgegaan tegen de Amerikaanse president Donald Trump. De protesten vallen samen met de viering van de Islamitische Revolutie in 1979.

Persbureau Reuters meldt dat de demonstranten hun steun betuigen aan het Iraanse regime. De spanningen tussen de Verenigde Staten en Iran zijn hoog opgelopen na de verkiezing van Trump. De Amerikaanse president haalde onlangs hard uit naar het bewind, omdat het land ballistische raketten testte.

Volgens de regering-Trump overtreedt Iran hiermee de voorwaarden van de VN-resolutie, die bepaalt dat het land geen raketten mag testen die een nucleaire lading kunnen dragen. De Iraniërs zeggen geen regels te overtreden.

‘We zijn klaar om onze levens op te offeren voor onze leider Khamenei’

In de hoofdstad Teheran, maar ook in andere delen van Iran gingen honderdduizenden mensen de straat op. Amerikaanse en Israëlische vlaggen worden in brand gestoken, afbeeldingen van Trump en de Israëlische premier Benjamin Netanyahu vertrapt of bekogeld met stenen en dartpijltjes. ‘We zijn klaar om onze levens op te offeren voor onze leider Khamenei,’ zegt een jonge demonstrant tegen de Iraanse staatsmedia.

Bij de viering waren enkele prominente overheidsfiguren aanwezig, onder wie generaal Qasem Soleimani, hoofd van de Al-Quds-brigades, die gespecialiseerd zijn in buitenlandse operaties. Soleimani, een van de belangrijkste militaire strategen van Iran, speelt een hoofdrol in de coördinatie van de Iraanse troepen in de burgeroorlogen in Syrië en Jemen.

Ayatollah Ali Khamenei – de geestelijk leider van het land – zei dat Iran zich niet laat intimideren door Amerikaanse ‘dreigementen’. President Hassan Rouhani verklaarde dat Amerikaans ‘oorlogszuchtig beleid’ hard zal worden aangepakt.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.