buitenland

Juncker: Europa, zwicht niet voor Trumps NAVO-eisen!

Door Tom Reijner - 17 februari 2017

 

Moderne politiek bestaat niet alleen maar uit verhogen van het defensiebudget. Europese NAVO-lidstaten moeten daarom niet buigen voor de Amerikaanse eis om meer uit te geven aan het leger.

‘Dit is een Amerikaanse boodschap die we al vele, vele jaren horen. Ik ben er fel op tegen dat we ons hiertoe laten dwingen,’ zei de voorzitter van de Europese Commissie Jean-Claude Juncker donderdag in een toespraak in München. Daar wordt deze dagen een internationale veiligheidsconferentie gehouden.

‘Europa doet iets anders dan Amerika’

De Luxemburger houdt er niet zo van dat ‘onze Amerikaanse vrienden het hele veiligheidsconcept vernauwen tot iets militairs’. Een moderne stabiele politiek bestaat volgens Juncker uit meerdere componenten: ‘Wat Europa doet op defensiegebied – inclusief ontwikkelingshulp – is echt iets anders dan de Amerikaanse aanpak. Het is niet te vergelijken met elkaar. Moderne politiek gaat niet alleen om het verhogen van het defensiebudget.’

Woensdag waarschuwde de Amerikaanse minister van Defensie James Mattis de NAVO-bondgenoten dat zij hun militaire uitgaven moeten verhogen. Anders kan de Amerikaanse steun voor het bondgenootschap wel eens afkalven. De Verenigde Staten houden de NAVO financieel overeind met zo’n 70 procent van de contributie.

Het is de Amerikanen ernst

President Donald Trump eist dat de bondgenoten aan de NAVO-norm voldoen. Die norm ligt op 2 procent van het bruto binnenlands product. Nederland bijvoorbeeld komt daar bij lange na niet aan. Momenteel geeft het kabinet zo’n 1,2 procent aan defensie. Dat het de Amerikanen ernst is, begint door te dringen in Europa.

‘Het ongeduld is daar en gaat ook niet meer weg. Dat betekent dat we daar iets mee moeten,’ zegt de Nederlandse minister van Defensie Jeanine Hennis. De Amerikaanse oproep om meer te gaan doen is volgens haar ‘zeer gerechtvaardigd’. De Duitsers en Britten sluiten zich daarbij aan. Hennis wil dat een nieuw kabinet 2,5 miljard moet uittrekken voor defensie. De VVD beloofde vorig jaar 1 miljard extra. Het CDA wil 2 miljard meer.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.