buitenland

Onder Le Pen moeten Joden kiezen tussen Frankrijk en Israël

Door Stagiair - 10 februari 2017

Front National-leider Marine Le Pen zal niet toestaan dat Franse burgers twee paspoorten hebben als één van de twee is afgegeven door een niet-Europees land. Dit verbod wil de politicus invoeren als zij dit voorjaar de Franse presidentsverkiezingen wint.

In een interview met de Franse televisiezender France 2 TV zei Le Pen dat ‘Israël geen lid is van de Europese Unie, en zich ook niet als lid beschouwt’. Het bezitten van tegelijk een Franse en Israëlische nationaliteit zal daarom niet worden toegestaan. Le Pen richt zich niet alleen op Israël. De wet zal ook gelden voor Franse staatsburgers die beschikken over een paspoort uit Noord-Afrikaanse landen of de Verenigde Staten. Rusland daarentegen wordt wel tot de Europese landen gerekend.

Volgens Le Pen worden mensen die hun Franse staatsburgerschap opgeven niet gedwongen het land te verlaten. Ze wil echter wel dat mensen kiezen voor één van beide nationaliteiten.

Taboe

Jean-Marie Le Pen – de voormalige Front National-leider en vader van Marine Le Pen – is in het verleden veroordeeld voor Holocaustontkenning. Hoewel Marine Le Pen openlijk afstand heeft genomen van de uitspraken van haar vader, heeft de Joodse gemeenschap in Frankrijk weinig vertrouwen in haar. Stemmen op Le Pen is in Joodse kringen zelfs een taboe. De meeste Joodse organisaties zien het Front National als een antisemitische partij.

Ook op andere terreinen botst Le Pen met de Joodse gemeenschap. De Franse overheid streeft een seculiere staatsinrichting na. Zo is het sinds 2010 voor moslima’s verboden om een burqa te dragen in de openbare ruimte. Le Pen ziet graag meer consistentie in dat beleid. De politicus wil een verbod op alle publieke religieuze uitingen. Hieronder valt ook het dragen van een keppeltje, het religieuze hoofddeksel voor Joodse mannen.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.