buitenland

Leert IS jonge jihadisten kannibalistische technieken aan?

27 februari 2017

De Londense denktank Quilliam zou geheime lesstof hebben gevonden van terreurbeweging Islamitische Staat (IS). Daarin zouden methoden staan voor het overleven in tijden van schaarste tijdens de jihad.

Verreweg het meest huiveringwekkende deel ervan gaat over kannibalisme, zegt Quilliam-chef Haras Rafiq tegen Britse media.

Geruchten over Koerdische moeder

Volgens de Quilliam-directeur is het een nieuw fenomeen bij IS, dat verwijst naar de vermeende, kannibalistische praktijken binnen het salafisme, de fundamentalistische stroming van de islam. Het nieuws komt na een verhaal van een Koerdische moeder in 2015, die door jihadisten delen van haar zoon zou zijn gevoerd onder het mom van een ‘rijstmaaltijd’. Dit gerucht is niet geverifieerd en is volgens fact checking-website Snopes dan ook een broodjeaapverhaal.

Maar volgens denktank Quilliam, opgericht door ex-jihadisten die zich nu inzetten tegen extremisme, zou IS een religieuze rechtvaardiging hebben geformuleerd voor kannibalisme in tijden van jihad of andere religieuze oorlogsvoering. Het zou gaan om een leerplan dat voor jihadisten in IS-scholen wordt gebruikt. Wanneer er een voedseltekort is, mogen zij lichaamsdelen van niet-moslims opeten.

Kannibalisme als terreurinstrument

In het document zou ook staan welke lichaamsdelen zich hier het best voor lenen, en hoe de ‘maaltijd’ moet worden voorbereid. ‘Wanneer er een voedseltekort heerst, is het volgens jihadisten toegestaan om een niet-moslim te doden of een moslim die niet hun versie van de islam praktiseert,’ aldus Rafiq. ‘Als moslim vind ik dit zeer walgelijk. Ze geven zelfs advies over welk lichaamsdeel je moet eten en hoe je het vlees moet klaarmaken.’

Het zou overigens niet de eerste keer zijn dat kannibalisme wordt gebruikt als terreurinstrument ten tijden van oorlog. Een recent voorbeeld stamt uit Uganda, waar de rebellenbeweging Lord’s Resistance Army (Verzetsleger van de Heer) van Joseph Kony ervan werd beticht kannibalistische rituelen te laten uitvoeren door kindsoldaten. Tijdens de Tweede Wereldoorlog zouden Japanse troepen bovendien hun krijgsgevangenen opeten, een aantijging die de Japanse regering nog altijd ontkent.

 

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.